Понад 30 років у Мукачеві працює національно-культурне товариство німців “Паланок”, та більше 20 років – дівочий хор “Співочі серця”. Вони відомі далеко за межами області: учасники представляють Україну, культуру етнічних українців і німців на різних фестивалях, конкурсах, концертах.

На території Закарпаття німці проживають із періоду Середньовіччя. Дослідник Г. Павленко називає три хвилі їхньої колонізації: перші значні німецькі осередки фіксує у Берегові і Вишкові; другою хвилею вважає переселення німців у ХІІІ-ХV столітті; третя хвиля колонізації тривала у XVІ столітті. Саме під час третьої хвилі засноване поселення німців неподалік замку у Мукачеві – сучасний мікрорайон Паланок.

Про історію закарпатських німців читайте в публікації “Переселенці з Європи, які сприяли економічному диву на Закарпатті”. 

За офіційним переписом 2001 р., в Україні проживало 33,3 тис. представників цієї етноспільноти. Більшість мешкає на Закарпатті. В 1993 році в Мукачеві заснували національно-культурне товариство «Паланок» – з метою збереження мови і культури закарпатських німців.

Матеріали за темою: “Як працює національно-культурне товариство німців у Мукачеві”; “Як розвивається німецька етноспільнота на Закарпатті”

З 90-х років на обласному телеканалі (нині в ефірі “Суспільне Ужгород”) виходять телепрограми німецькою мовою, що є унікальними для України.

Відеоінтерв’ю з журналісткою координаційного центру національного мовлення Національної суспільної телерадіокомпанії України Оленою Дей.

Історія родини Варварцевих тісно пов’язана з історією товариства і хору: Маріанна керує товариством “Паланок”, а Діана – хором “Співочі серця”, створеним у 2001 році. Започаткувала роботу з відновлення і збереження культури етнічних німців на Закарпатті їхня мама й бабуся – Магдалина Гудак.

Про культурні зв’язки з Німеччиною, відтворення автентичних пісень та сучасні обробки, роботу в умовах війни, – дивіться у відео.

Фото зі сторінки Д. Варварцевої у соцмережі “Фейсбук”. 

Над відео працювали:

Редактор, керівник – Євген Соломін

Коректура – Алла Соломіна

Сценарій, координація – Наталія Толочко

Зйомка – Микита Пацаловський

Монтаж – Микита Лісовець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *