Етнічні німці проживають на території сучасної України з періоду Середньовіччя. За переписом 2001 року в нашій державі було 33,3 тис. представників цієї етноспільноти. Більшість мешкає на Закарпатті, утім невеликі поселення є в південних та східних областях України.

З метою збереження мови і культури німців України в 1993 році в Мукачеві заснували національно-культурне товариство «Паланок». Упродовж років ним керувала українка з німецьким корінням Магдалина Гудак. Я поспілкувалась із внучкою пані Магдалини – Діаною Варварцевою, яка є хормейстеркою хору «Співочі серця» Центру культури та відпочинку «Паланок». Дівчина також докладає чималих зусиль до розвитку товариства, як і вся її родина.

Діана Варварцева

Діана з дитинства знає німецькі традиції і розмовляє швабською. Про справу своєї родини розповідає із захопленням: «Моя бабуся заснувала різні колективи, одним із них є дівочий хор «Співочі серця», німецькою – «Singende Herzen», в якому я з дитинства співала, а зараз уже сьомий  рік є його хормейстеркою. Колектив заснований у 2001 році бабусею разом із німецьким священником. Місія нашого культурного центру – поєднувати мову з культурою, та презентувати Україну за кордоном і, звісно, німецьку культуру в Україні. Наш центр знаходиться в мікрорайоні Паланок, там де й проживають люди з німецькими коренями, а також я та моя сім’я».

За словами Дани, за 22 роки хор здійснив дуже багато поїздок закордон, зокрема в Австрію та Німеччину, має чимало нагород. У репертуарі – німецькі пісні, які співала Магдалина Гудак та жителі мікрорайону Паланок. Такі пісні виконують на швабському діалекті, їх передавали з покоління в покоління. Слова і музика записані на слух від старожилів, що проживають у Мукачеві. «Це наша родзинка, ми пишаємося цими творами, адже вони розповідають нашу історію», – зазначає Діана.

Також товариство організовує різні гуртки, як курси німецької мови, заняття з релігії, підготовка до першого причастя, при центрі «Паланок» працюють чотири хореографічні колективи. Більше 30 років тому започатковано партнерство з землею Рейнланд-Пфальц, товариством «Україна Пфальц». Ініціаторами були Магдалина Гудак та Руді Йоб. З того часу триває тісна співпраця: лікарі мукачівської лікарні стажувалися в містах Нойштадт ан дер Вайнштрассе та Ландау, студенти УжНУ проходили семестрові навчання в німецьких університетах, а лікарні та дитбудинки Мукачева отримали тонни гуманітарної допомоги.

Поїздки та успіхи вихованців центру «Паланок» висвітлюють у медіа, зокрема в закордонних. Наприклад, про візит до австрійського міста Клагенфурт писали у відомій газеті «Kleine Zeitung». Окрім цього, Діана Варварцева пройшла до фіналу конкурсу кращих німкень року, що висвітлювали на порталі «Internationale Medienhilfe». Завдяки досягненням про товариство дізналися німецькомовні медіа в Канаді, Америці, Польщі, Словаччині. Товариство має сторінки у всіх відомих соцмережах.

У Мукачеві національно-культурне товариство завжди мало підтримку від місцевого населення, однак віднедавна зіткнулося з чималими труднощами. Так, у 2021 році сесією міської ради прийнято рішення реорганізувати приміщення центру німецької культури та відпочинку «Паланок», де проводили гуртки, репетиції тощо. Наразі тривають судові спори. До будівлі, в якій навчалося близько 90 діток, товариство не має доступу. На щастя, знайшлися люди, що допомогли спільноті з тимчасовим приміщенням. Звісно, товариство німецької культури чекає на повернення до будівлі, якою опікувалося багато років, де власними силами створило комфортне місце для навчання й розвитку. Приміщення центру є частинкою історії товариства. Представники етноспільноти піклуються про збереження автентичної німецької культури, примножують її, що важливо для етнічного різноманіття нашої держави, і натомість потребують підтримки й розуміння небайдужих.

Сторінка товариства в мережі «Фейсбук»

Сторінка хору «Співочі серця» в мережі «Інстаграм».

Відеоробота студентки Евеліни Чорій про національно-культурне товариство «Паланок».

 

Текст Юлії Жупик, відеоробота Евеліни Чорій, студенток 3 курсу спеціальності «Журналістика», заоч. ф. н.

Фото зі сторінки хору «Співочі серця» в мережі «Фейсбук»

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *