Вам часто доводиться чути критику щодо себе? Чи, можливо, ви самі полюбляєте критикувати інших? Так чи інакше, всі ми періодично з нею стикаємося. Відомо, що існує тісний взаємозв’язок між критикою і самооцінкою. Тому важливо навчитися правильно реагувати на сторонні зауваження й боротися з негативними наслідками деструктивної критики.

Спочатку з’ясуймо, що таке критика. Це явище передбачає оцінювання (переважно суб’єктивне) когось за певними критеріями: вчинки, слова, зовнішні фактори тощо.

Буває непросто прийняти той факт, що тебе критикують, однак важливо розрізняти деструктивну й конструктивну критику. Метою останньої є виявлення недоліків і пошук шляхів вдосконалення. Конструктивна критика спрямована на те, щоб допомогти людині стати кращою та досягти результатів у певній діяльності.

До основних принципів конструктивної критики відносять: об’єктивність, професіоналізм, аргументованість, досвід, конкретність, відсутність упередженого ставлення до особистості, акцентування на позитивних рисах. Важливими є також тон критичних суджень, адже багато людей, маючи навіть добрі наміри, не вміють толерантно робити зауваження. В такому випадку критика стає деструктивною і може нашкодити, бо спрямована на образу особистості, приниження честі та гідності, може призводити до конфліктів та ворожнечі. Її наслідком є занижена самооцінка, пригнічений стан або агресія у людини, яку критикують.

Для того, щоб з’ясувати, чи варті зауваження сторонніх людей вашої уваги, варто врахувати наступне:

1. Хто критикує? Наскільки авторитетна для вас ця особа? Наскільки вона успішна у тій сфері, щодо якої дає поради чи робить певні зауваження? Якщо критика стосується ваших професійних якостей, необхідно орієнтуватися на думку тих, хто досяг успіху в цій діяльності.

2. Враховуйте ставлення критика до вас. Якщо воно переважно негативне і ви постійно чуєте лише критику, то, скоріш за все, вона є проявом упередженого ставлення або заздрощів. Деякі люди можуть самостверджуватися за рахунок того, що постійно всім вказують на недоліки.

3. Чи враховує критик ваші сильні сторони, переваги? Конструктивна критика підкреслює позитивні аспекти і вказує на ті моменти, які варто покращити. Наприклад, до конструктивної критики належать поради від викладачів, тренерів, психологів, батьків.

4. Чи оперує критикан аргументами й фактами? Чи спирається він на досвід і професіоналізм?

5. Яку користь можуть принести вам почутті зауваження?

Важливо пам’ятати, що в багатьох випадках причиною деструктивної критики є звичайна відмінність смаків, поглядів та світосприйняття загалом. Всі ми різні і це нормально, що одні й ті самі речі ми сприймаємо по-різному.

Я запитала людей різних професій, як вони ставляться до критики, чи розчаровуються через зауваження.

Дарина Маркевич, фітнес-тренер: «В цілому до критики ставлюся негативно. Я дуже прискіплива щодо себе, будь-які вчинки та рішення ретельно аналізую і тільки після цього  щось вирішую чи дію певним чином, що апріорі не може бути неправильним, якщо все так продумано (посміхається). Але якщо я чую критику з того чи іншого питання і, переосмисливши, розумію, що вона конструктивна, то сприйму та прислухаюся до неї. Навіть якщо для цього потрібен час. Але одразу, скоріш за все, сприйму її негативно. До деструктивної критики ставлюся лише негативно, незалежно від того, на кого вона спрямована. Терпіти не можу хамство та грубість. Будь-яку інформацію можна подати інакше, іншими словами. Звісно, я вимоглива як до себе, так і до інших. Звісно, критикую інших, іноді, коли мене й не запитують, коли мене це не стосується, але намагаюся переборювати в собі таке бажання. Стараюся висловлювати лише конструктивну критику, не принижую людей деструктивною критикою. Краще взагалі промовчу».

Аліна Грамотник, студентка УжНУ: «До критики ставлюсь абсолютно спокійно. Інколи корисно почути погляд зі сторони. Так само, якщо комусь цікаво почути мою думку, то можу висловлювати її відверто. Щодо грубої та суб’єктивної критики, то мені взагалі все одно. Якщо мені не цікаво, то в одне вухо влетіло, в інше – вилетіло (сміється)».

Галина Струтинська, флорист: «Якщо критика аргументована, якщо я знаю свої недоліки, якщо чую підказки для виправлення, то вважаю таку критику корисною і достойною подяки. Тому що це сприяє моїм позитивним змінам. Критику, що супроводжується приниженнями, образами, причіпками, вважаю неприпустимою. Така критика негативно впливає. Мені неприємно. Якщо для мене ця людина не є авторитетом, то її слова вважатиму порожніми».

Андрій Колодяжний, юрист: «До критики ставлюся суб’єктивно, як і більшість людей. Водночас знаходжу в собі сили реагувати позитивно на об’єктивну критику. Роблю висновки, які змінюють моє ставлення до тої чи іншої ситуації або моєї риси характеру. Дуже обурює, коли критика супроводжується насмішками або приниженнями. В таких випадках я можу різко відреагувати та поставити такого критикана на місце або в незручне для нього становище. Якщо людина не робить відповідних висновків і далі дозволяє собі негативно висловлюватися щодо мене, то намагаюся уникати зустрічей з цією особою. Сам критикую, якщо розумію, що людина не хоче бачити очевидного, порушує норми, що є беззаперечними в природі, громадянському суспільстві, спілкуванні. Взагалі я вважаю, якщо є об’єктивна критика, яку людина сприймає належним чином, це зміцнює стосунки та довіру один до одного».

Всі відомі й успішні особистості піддавались постійній критиці, проте вміли розрізняти, до яких суджень варто прислухатись, а які заслуговують ігнорування. Тому на останок хочу додати декілька цитат відомих людей, для яких критика не стала перепоною на шляху до успіху, а деяким із них навпаки – допомагала рухатися вперед:

«Права піддавати людей найсуворішої критики заслуговує той, хто переконав їх у своїй любові до них», – М.Ганди.

«Для того, щоб уникнути критики, треба нічого не робити, нічого не говорити і ніким не бути», –  А.Хаббард.

 «Треба збирати каміння, якими в вас кидають. Це фундамент майбутнього п’єдесталу», –  Г. Берліоз.

«Критик повинен бути готовий і здатний у будь-який момент і на першу вимогу зайняти місце критикованого, виконувати його справу продуктивно і компетентно; в іншому випадку критика перетворюється в нахабну самодостатню силу і стає гальмом на шляху культурного прогресу», – М.Веллер.

«Я зовсім не хочу знати, що говорять за моєю спиною, – я і без того про себе достатньо високої думки», – О. Уайльд.

«Абсолютно не схвалюю критики щодо себе. Тому, якщо хочете покритикувати мене, почніть краще так: «О, це шедевр!», а потім поступово, не поспішаючи, поясніть мої можливі помилки в сценарії», – Т.Роббінс.

«Розумний не критикує сильних», – Конфуцій.

«Коли хтось вам у чомусь дорікає, він показує те, що могло б стати вашою перевагою», – Б. Вербер.

«Пам’ятайте, що несправедлива критика часто є замаскованим компліментом», – Д. Карнегі.

«Протягом життя я взяв більше користі від моїх друзів-критиків, ніж від шанувальників, особливо якщо критика виражалася ввічливими і дружніми  словами», – М. Ганді.

«Критика – це отрута для слабких і ліки для сильних», – К.Меліхан.

Юлія Новиченко, студентка-магістрантка 

Фото з сайту platforma-t.org.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *