Кожна екзаменаційна сесія супроводжується емоційною напругою і хвилюваннями. Навіть ті студенти, які не претендують на червоний диплом, нервують перед складанням заліків та іспитів. У цій статті пропонуємо поради для підготовки й успішного проходження сесії.

Переглянувши рекомендації психологів та врахувавши власний досвід проходження сесій, яких було, повірте, чимало за роки навчання, рекомендую дотримуватися таких правил:

1. Плануйте свій час. Складіть розклад, що включає вивчення матеріалу, відпочинок та інші обов’язки. Сформуйте свій розклад таким чином, щоб мати достатньо часу на підготовку до кожного іспиту.

2. Вивчайте матеріал систематично, починаючи з тем, які вам найбільше потрібні й подобаються. Створіть список питань або тем, котрі необхідно вивчити, та відзначайте те, що вже опанували.

3. Залишайтеся зосередженим. Під час вивчення матеріалу уникайте того, що заважає сконцентруватися на навчанні. Наприклад, за можливості вимикайте телефон, або використовуйте спеціальні програми для блокування сайтів, які розсіюють вашу увагу.

4. Піклуйтеся про здоров’я під час підготовки до іспитів. Спіть достатню кількість годин, добре харчуйтеся та ведіть активний спосіб життя.

5. Робіть перерви на відпочинок. Під час підготовки до іспитів важливо періодично відпочивати. Залишайте час на розваги та заняття, які ви любите, щоб зменшити стрес. Тут важливо не перегинати палицю і пам’ятати, що більшість часу все ж необхідно навчатися, а до улюблених справ зможете повернутися після здачі сесії.

6. Повторюйте матеріал. Під час підготовки до іспитів і заліків відводьте час на повторення вивченого матеріалу. Повторення допоможе закріпити знання та збільшить імовірність успішного складання іспиту.

7. Використовуйте допоміжні джерела. Якщо маєте проблеми з розумінням тої чи іншої теми, спробуйте використовувати підручники, відеолекції, практичні завдання або онлайн-курси. Додаткові матеріали можуть допомогти вам краще зрозуміти складні теми та отримати корисну практику.

8. Практикуйтеся з тестами і питаннями для перевірки знань, які радять викладачі, або пошукайте самостійно такі ресурси.

9. Спілкуйтеся з викладачами. Якщо маєте запитання або виникають проблеми з матеріалом, не соромтеся звернутися до своїх наставників.

10. Не забувайте про позитивний настрій. Навіть у складні моменти намагайтеся мислити позитивно і будьте мотивовані кінцевим результатом. Налаштовуйтеся на те, що зможете досягти мети.

Однією з найпоширеніших проблем при складанні екзаменаційної сесії залишається хвилювання. Існує кілька стратегій, які можуть допомогти зменшити рівень стресу і тривоги перед іспитами. Одним із найкращих способів зменшення стресу є відчуття впевненості у знаннях. Відводьте достатньо часу на підготовку до іспиту та перегляд матеріалу. Це допоможе вам почуватися більш впевнено перед іспитом. Користуйтеся техніками, що допомагають боротися з хвилюваннями, наприклад, глибоке дихання або прогулянки на свіжому повітрі. Якщо хвилювання перед іспитом надто сильні та перешкоджають нормальному функціонуванню, зверніться до психологів, які допоможуть подолати тривогу. Не вживайте заспокійливих засобів. Так, вони зменшують відчуття тривоги, але зрештою можуть негативно вплинути на вашу розумову діяльність та загальмувати процес мислення. Не забувайте, що хвилювання перед іспитом є нормальним відчуттям, яке можна контролювати. Уникайте думок про можливу невдачу та негативні наслідки. Замість цього фокусуйтеся на позитивних аспектах, будьте впевнені в собі, довіряйте собі.

Я вирішила запитати студентів різних факультетів, як вони готуються до сесії та які методи для запам’ятовування матеріалу використовують.

Аліна Грамотник, студентка юридичного факультету (спеціальність «Право», І курс другої вищої освіти): «Я багато нервую перед іспитами, тому мені головне – заспокоїтися. Коли я не хвилююся, то все чітко. Зараз здобуваю другу вищу освіту. Високих оцінок особливо не прагну. Хоча, звичайно, приємно мати високий бал, але розумію, що це ні на що не впливає. Тому в першу чергу намагаюся скласти предмет, щоб не було заборгованостей, а оцінка вже яка буде. Мій досвід показав, що на професійних якостях це не позначається. Якщо певний матеріал я погано засвоїла, завжди можу його вивчити для роботи».

Сергій Тищук, студент факультету міжнародних відносин (спеціальність «Міжнародні відносини», ІІІ курс): «Для того, щоб вдало скласти сесію, я намагаюся бути максимально активним на семінарських завданнях. Мені простіше добре вивчити одну тему, відповідати на семінарських, ніж готувати по 100 питань перед іспитом. Деякі викладачі можуть ставити оцінки автоматом на основі балів, отриманих на семінарських та при виконанні домашніх завдань. Якщо хочу підвищити бал, то можу складати іспит чи залік. Якщо бал влаштовує, погоджуюся на оцінку автоматом. В будь-якому випадку, коли я виконую домашні завдання і поступово готуюся до кожної пари, перед іспитами я повторюю вже раніше вивчений матеріал, а не вчу його з самого початку за кілька днів до іспиту».

Оксана Павлюченко, студентка факультету менеджменту і маркетингу (спеціальність «Дизайн», ІІІ курс): «Коли викладач дає перелік питань до іспиту, я пишу або друкую собі коротенькі відповіді. Вивчаю і періодично повторюю їх. Після того, як запам’ятала, можу почитати ще додатковий матеріал. Багато матеріалу важко запам’ятовувати одразу. А так я буду впевнена, що на кожне питання знаю відповідь, хоча б коротку. Але зазвичай є питання, які перегукуються одне з одним, тому завчені відповіді можуть стати доповненням до того, яке дісталося в білеті. Якщо я все вивчила, а до іспиту ще залишається день або більше, тоді можу ознайомитися з додатковими презентаціями, статтями, лекціями, що є у відкритому доступі в Інтернеті».

Ігор Петриш, студент юридичного факультету (спеціальність «Право», ІV курс): «Для мене головне – не відкладати підготовку до останнього дня. Тоді вже навряд чи отримаю високі бали. Я не з тих студентів, яким щастить здати іспит «на відмінно», знаючи відповіді лише на кілька питань. На жаль, не вмію викручуватися, тому коли не знаю відповіді, починаю губитися. Підготовку починаю завчасно. Складаю графік, що і коли вчитиму. Буває, не можу запам’ятати, бо просто не розумію тему. Звертаюсь до тих, хто її розуміє, розпитую їх. Мені не треба зубрити матеріал. Якщо розумію  тему, то відповідь можу сформулювати своїми словами. Ось такий вихід я для себе знайшов і це допомагає мені складати сесію на «добре» та «відмінно»».

Як бачимо, кожен має власні методи підготовки до іспитів і заліків. Пробуйте різні стратегії та знайдіть саме те, що спрацює для вас. Вдалої сесії та успіхів у навчанні!

Юлія Новиченко, студентка-магістрантка (заоч. ф. н.)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *