Коли я навчалася в школі, вчителька української мови часто повторювала таку фразу: «Чому ми бідні? – Бо дурні! Чому дурні? – Бо бідні!». Можна по-різному інтерпретувати цей вислів, але я розумію його так: по-перше, гроші потрібно витрачати з розумом, а по-друге, щоб забезпечити собі комфортне майбутнє, необхідно інвестувати (гроші, час тощо) у власні знання. Ще Бенджамін Франклін зауважив: «Інвестиції в знання приносять найвищі дивіденди». Не секрет, що в умовах війни українцям доводиться неабияк обмежувати себе. Натомість правильна економія допомагає не тільки виживати, але й накопичувати кошти без зайвого стресу.

Пропоную ознайомитися з корисними порадами для заощадження коштів, які перевірила на собі:

1. Визначте пріоритети та відповідно до них витрачайте гроші. Наприклад, у першу чергу сплачуйте за житло, комунальні послуги, купуйте їжу, а потім – інше.

2. Позбудьтеся заборгованостей. Якщо борг завеликий, пообіцяйте собі щомісяця відкладати певну суму (хай навіть незначну) для його погашення. Декому корисно відмовитися від кредитних карток, які спонукають витрачати більше, ніж можна собі дозволити.

3. Розплануйте бюджет. Спочатку за основними групами потреб (житло, їжа, одяг, техніка) , а потім докладно.

4. Заведіть щоденник витрат та фіксуйте кожну витрачену гривню. Так ви зрозумієте, куди «зникають» гроші, від чого варто відмовитися, щоб заощаджувати більше.

5. Встановіть граничний ліміт витрат на місяць. Максимально дотримуйтеся визначеної суми.

6. Перш ніж купувати нове, перевірте, чи є можливість полагодити старе. Наприклад, якщо старенький ноутбук підлягає ремонту, то варто його відремонтувати, адже новий коштуватиме значно дорожче. До речі, відремонтовану застарілу техніку можна продати.

7. До магазину йдіть зі списком покупок. Це правило хоч і старе як світ, але досить дієве, як і правило не йти в супермаркет голодним.

8. Купуйте продукти в такій кількості, щоб вони не встигали псуватися. Якщо продавець пропонує вигідні знижки, то такі категорії товарів, як крупи, борошно, консерви можна купувати з запасом.

9. Купуйте за знижками, але не піддавайтеся бажанню придбати зайве. Уникайте імпульсивних покупок. Якщо вам сподобалась якась річ, дайте собі 24 години, щоб визначитися, чи справді вона потрібна.

10. Купуйте якісні речі – вони слугуватимуть значно довше.

11. Пам’ятаєте, що шопінг – не панацея від усіх негараздів. Так, він дійсно допомагає боротися зі стресом, але краще замінити його іншим хобі – менш витратним або взагалі безкоштовним.

12. Розпочніть відкладати гроші з невеликих сум, поступово збільшуючи їх.

13. Не обмежуйте себе у всьому повсякчас. Немає нічого поганого в тому, щоб час від часу відвідувати ресторани, купувати собі новий одяг, гаджети та ін. Основна проблема сучасної людини полягає в тому, що марнотратство стало її способом життя. Якщо свято влаштовувати щодня, воно стане буденністю і втратить свою цінність.

14. Допомагайте іншим. Можливо, ця порада здаватиметься дивною, але це справді дієвий спосіб. Наприклад, сьогодні ви випадково зустріли стареньку бабусю і купили їй їжу. Завтра ви випадково знайдете нового клієнта або додаткове джерело отримання прибутку. Так влаштований всесвіт. Добро, яке ми робимо, повертається до нас сторицею.

Без сумніву, війна вплинула на купівельну спроможність українців, багатьом доводиться жити в економ-режимі. Щоб дізнатися, як громадяни заощаджують кошти в умовах війни, я опитала представників різних професій, віку та соціального статусу.

Юрій Самойлов, пенсіонер: «Через тривалу війну заощаджувати пенсію дуже складно. Вважаю, що моя допомога країні, аби вона вистояла і перемогла, полягає в тому, щоб я вчасно сплачував за комунальні послуги. Так і роблю: після отримання пенсії одразу сплачую за електроенергію, газ, воду тощо. Потім купую ліки, які мені потрібні. Також намагаюся купувати із запасом крупи, цукор, сіль, консерви та продукти, що не псуються. Це допомагає мені бути більш впевненим у завтрашньому дні. Треба мати запас і на чорний день».

Віктор Кравченко, підприємець: «Я продаю запчастини для автомобілів. Мій бізнес вже не має того розвитку, який був до війни. Купівельна спроможність погіршилася. Піднявся курс долара, а з ним і ціна за бензин. Люди менше їздять власним транспортом. Запчастини стали менш затребуваними. Мого заробітку вистачає на оренду приміщення, сплату податків та їжу. Для того, щоб прогодувати сім’ю, яка складається з трьох осіб, доводиться працювати самому, без найманого персоналу: продавців, менеджера тощо. З дружиною купуємо тільки продукти першої необхідності й одяг для дитини. Кожного місяця намагаємося відкладати трохи грошей для непередбачуваних потреб».

Світлана Черчик, студентка: «Сьогодні я не можу дозволити собі витрачати гроші так само, як до війни. Я відмовилася від частого шопінгу, відвідувань кафе з подругами та кіно. Хоча до війни на вихідних постійно вибиралася кудись із друзями. Тепер гроші, що дають батьки, та самостійно зароблені кошти намагаюся заощаджувати».

Ганна Токач, працівниця рекламного відділу: «Відкладаю 10% від свого прибутку. Веду облік витрат у мобільному додатку «Moneyfy». Фінансова звітність допомагає заощаджувати. Рідше ходжу в ресторани і кафе. Готую на кілька днів. Не стану готувати нову першу страву, поки не доїмо попередню. Відповідно, немає потреби щодня ходити до магазинів. Знаходжу такі магазини, де улюблена продукція продається за вигіднішими цінами, ніж усюди, – там і купую її».

Я також дотримуюся більшості вищенаведених порад. При середній заробітній платі це допомагає мені заощаджувати і самостійно сплачувати за навчання на двох факультетах (Схоже, фраза вчительки про дурних та бідних, яку я чула протягом семи років, зробила свою справу). Також я всіляко намагаюсь уникати заборгованостей. Для мене вони – табу. Якщо терміново потрібно позичити гроші, роблю все можливе, щоб повернути їх якомога швидше. Налаштувала свою банківську карту так, що з кожного авансу та зарплати до скарбнички автоматично відраховуються кошти, які я забороняю собі витрачати. Використовую їх за нагальної потреби. Харчуюся домашньою їжею. Готувати самостійно значно дешевше. Відверто кажучи, обожнюю пити лате та капучино, але довелося мінімізувати вживання кави до однієї-двох порцій протягом тижня. За можливості, допомагаю тим, хто цього потребує.

Кожен самостійно обирає найзручніший спосіб заощадження. Головне, щоб він був дієвим. Розумна економія не повинна викликати негативних відчуттів. Актуальними є слова автора книги «Шлях до фінансової свободи» Бодо Шефера: «Зрозумійте, що фінансова свобода досягається фінансовими обмеженнями! Фінансове благополуччя неможливе без фінансових обмежень і планування своїх витрат».

Юлія Новиченко, студентка-магістрантка (заоч. ф. н.)

Фото з сайту Unsplash

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *