Ми звикли чути про ромів, поляків, румунів, угорців, та забуваємо про інші національні меншини, які також живуть на Закарпатті. Що ви знаєте про азербайджанців? Якщо нічого, тоді цей матеріал допоможе ближче познайомитися з азербайджанською сім’єю, яка 15 років проживає в Мукачеві, дотримується традицій та об’єднує мусульман найзахіднішого регіону України.

Заман Гасанов народився в місті Ленькоран, а його дружина Разіят Маммедова – в місті Закатали. Вони є представниками різних етносів Азербайджану. Заман – талиш, а Разіят – аварка.

Перший яскравий дитячий спогад в обох – святкування Нового року. В азербайджанців він називається Новруз Байрам і відзначають його навесні, з 20 по 21 березня, у період рівнодення. Свято символізує прощання із зимою та зустріч весни.

У родині Замана на Новий рік завжди дотримувалися оригінальної традиції, яку він пам’ятає до дрібниць:

– За 15 днів до свята ми з друзями ходили вночі до сусідів, одягали різні костюми, грали на різних інструментах. Сам я грав на барабані. Вбиралися по-різному, але головне – щоб нас не впізнали. За такі мініперформанси нам давали грошей. А ще, бувало, стукали у двері до сусідів і щойно вони відчиняли їх – ми кидали капелюх у квартиру, а вони наповнювали його солодощами, грошима, всілякими дрібничками, а потім ставили на поріг – і ми спритно вихоплювали свої подарунки, йшли до інших сусідів.

У Разіят найяскравіший спогад із дитинства – приготування солодощів для святкового столу:

– Ми з дівчатками не тільки готували солодощі, а й прикрашали їх різними візерунками. Наприклад, шакер-бура, коли малюють (втискають) візерунки на м’якому тісті. Кажуть, у котрої красивіше виходило, та дівчина вважалася готовою до заміжжя. Взагалі особливістю свята Новруз Байрам є те, що на столі обов’язково має бути сім страв, які починаються на букву “с”.

Азербайджанці Закарпаття не зраджують своїм традиціям, проживаючи в Мукачеві. Однією з найважливіших є дотримання Рамадану – місяця обов’язкового для мусульман посту. Це період, коли вони відмовляються від прийому їжі, напоїв, куріння та інтимної близькості. Піст починається на світанку і закінчується після заходу сонця. Суть Рамадану полягає не в тому, щоб очистити свій організм, а в тому, щоб відчути, як живуть бідні люди, які голодують, та зрозуміти, що варто дорожити навіть крихтою хліба.

Цікава й весільна традиція азербайджанців. У них тричі відбуваються сватання: перший раз, коли одна сторона відправляє запрошення і друга відмовляється від шлюбу, вдруге відбувається те ж саме, але запрошення надсилає вже інша сторона, а втретє молодят благословляють і бажають міцного шлюбу. Весілля теж святкують двічі: для родичів дружини та родичів чоловіка, але Заман і Разіят вирішили об’єднати ці святкування й провести тільки одне, що не заборонено. Наречена одягає білу, розкішну сукню і біле взуття на підборах. На підошві підборів пишуть імена подружок нареченої. Чиє ім’я зітреться найшвидше – та наступною вийде заміж.

На запитання про те, чому сім’я Заман і Разіят вирішили переїхати в Мукачево, відповідають, що тут проживає сестра Замана. Коли в 2007 він відвідав її, пробув у Мукачеві 3 місяці, то зрозумів, наскільки тут красиво і спокійно.

Також у Замана були одногрупники з України, які підтримали свого товариша і навіть навчили його української та російської мов. Довго не думаючи, сім’я вирішила переїхати, і вже 15 років живе на Закарпатті.

За цей час сталося чимало, розповідає Разіят:

– Мій чоловік спочатку займався експортом деревини, потім перейшов на ресторанний бізнес, а тепер є головою фонду релігійної організації мусульман Закарпаття. Я не змінювала свою спеціальність і працювала весь цей час масажисткою, але тільки тепер перейшла на новий рівень і з гордістю можу заявити, що працюю косметологом, фахівцем із корекції фігури.

Коли Заман займався ресторанною справою, в меню були всі традиційні страви та солодощі азербайджанської родини:

– У нас була незвична кухня. Ми скрізь кладемо лавангін, це така начинка для курки і риби, а також використовуємо її під час готування баклажанів. Також готуємо запіканку під назвою кюкю та фісінджан – додаток до плову. Звісно, традиційними для нас є плов, люля-кебаб, шашлики, шаурма, бастурма, долма з виноградного листя. І загалом у нас дуже різноманітна кухня, але, на жаль, довелося закрити бізнес.

Після закриття закладу чоловік недовго сидів без роботи і створив релігійну організацію для мусульман Закарпаття. Заман знає багатьох людей, які сповідують іслам, тож спочатку дивувався, що в області немає їхньої організації. Згодом взяв ініціативу у свої руки й об’єднав жителів краю. Причиною став один із обрядів, якого хотіли б дотримуватися мусульмани, але донедавна не мали такої можливості.

– Річ у тім, що в нас, на відміну від християн, померлих ховають за іншими звичаями. Покійників кладуть у труну в білому простирадлі, а не в одязі. Важлива й спеціальна молитва, а місцеві слов’яни або мусульмани ховали покійників без молитви, а це важлива частина. Тож нам виділили місце на цвинтарі і зараз я проводжу похоронні ритуали для своїх братів.

Війна Росії проти України нагадує Заману і Разіят про конфлікт між Азербайджаном і Вірменією. Вони добре розуміють причини протистояння та підтримують Україну:

– Ми всією душею любимо Україну і, безумовно, підтримуємо її. Нам знайома ця ситуація і наш народ прекрасно розуміє, хто лиходій, а хто герой. У мого чоловіка є благодійний фонд «Спалах», куди надходить допомога з Німеччини і ми передаємо її далі. Азербайджан також багато допомагає. Наприклад, відома нафтова компанія доставляє паливо, та це не єдине, чим допомагає наш народ Україні.

Дивовижно, наскільки багатонаціональним є Закарпаття, та ще дивовижніше, що кожен народ може зберігати і розвивати тут свої традиції, звичаї. Герої цього матеріалу, сподіваюся, познайомили вас ближче з азербайджанським етносом. Проживаючи далеко від батьківщини,  вони бережуть культуру свого народу, але цінують і українське, нашу державу, адже сьогодні Україна – їхня друга домівка.

Рушана Гасанова, студентка 2 курсу відділення журналістики

Comments

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *