Коли ми з одногрупниками писали сценарій до творчого радіпроєкту, у нашій державі відзначали 82-гу річницю проголошення Карпатської України. Варто зазначити, що з самого початку роботи над радіопрограмою у нас виникало дуже багато ідей! Однак основним завданням було створити цілісний випуск про журналістику періоду Карпатської України, цікавий та інформативний.

Тож насамперед ми розподілили обов’язки: Бурда Софія писала сценарій та монтувала випуск; Катерина Мешко провела інтерв’ю з доцентом Володимиром Тарасюком про журналістську діяльність Августина Волошина; Ольга Білинець розказала про події Карпатської України, хронікально-документальні фільми, а також разом провели бліцопитування, під час якого намагалися з’ясувати, що відомо закарпатцям про події 1939 р. в Хусті.

Звичайно, не обійшлося без труднощів. Оскільки ми записували й монтували радіовипуск удома, не мали змоги бачитися наживо, то виникали різні проблеми, особливо технічні. Було непросто написати логічний і лаконічний сценарій, тому що ми знайшли дуже багато цікавої інформації. Та й загалом про цей період складно написати коротко, адже в 1939 р. на Закарпатті відбулися події, які змінили хід історії!

У радіовипуску ми розповіли про Августина Волошина та проголошення Карпатської України; представили фрагменти фільму «Трагедія Карпатської України», аби кожен слухач міг відчути атмосферу 1939 р. в Хусті; намагалися знайти відповідь на запитання, чи втрачено фільм «Україна в огні»; навели кілька цікавих фактів про інформаційно-психологічну кампанію з боку Угорщини, Чехії та Польщі.

Віримо, що вам сподобається наш радіопроєкт. Кожен повинен знати історію свого краю! Максим Рильський писав: «Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього». Тож швиденько вмикайте запис, чекаємо на ваші коментарі!

Джерела, які ми використовували для створення радіовипуску:

  1. Бідзіля Ю.М. Закарпатська періодика й проблеми формування національно-інформаційної ідентичності місцевих українців. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія : Філологія. Соціальні комунікації. 2013. Вип. 2. С. 161–169.
  2. Бідзіля Ю., Соломін Є., Толочко Н., Шаповалова Г., Шебештян Я. Закарпатські медіа крізь призму етнотолерантності: монографія. Ужгород: Ґражда, 2019. 372 с.
  3. Гаврош О. Чи втрачено американський фільм про Карпатську Україну? Свобода. URL: https://svoboda-news.com/svwp/ (дата звернення: 11.03.2021).
  4. Карпатська Україна (фільм). Вікіпедія. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/ (дата звернення: 10.03.2021).

Софія Бурда, Катерина Мешко, Ольга Білинець

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *