Другокурсники-журналісти створили радіопроєкти про розвиток закарпатської журналістики у ХХ ст. Працювали над творчим завданням у межах дисциплін «Історія закарпатської журналістики», «ТіМЖТ (радіо)» (викладачі Юрій Бідзіля, Євген Соломін, Наталія Толочко). Темами п’яти радіовипусків є журналістика періодів Чехословацької Республіки (1919–1938 рр.), Карпатської України (1938–1939 рр.), гортистської Угорщини (1939–1944 рр.), утвердження радянської влади на Закарпатті та «відлиги» (1945–1964 рр.). Студенти об’єдналися у підгрупи, опрацювали наукову літературу, періодику, архівні матеріали для підготовки радіосценаріїв та написали публікації на сайт «Media Vista». Хронометраж випусків – 15-20 хв.  

Перший презентований радіопроєкт присвячений розвитку журналістики в 1918–1939 рр., коли Закарпаття входило до Чехословаччини під офіційною назвою Підкарпатська Русь.

Студентки назвали своє радіо «Срібна Земля». Дівчата підготували два випуски. У першому зосереджують увагу на історичних подіях періоду Чехословаччини. Ведучі та учасники програми пропонують аудиторії дізнатися про ключові події 1918–1939 рр., видатних діячів та культурні процеси в краї. А на завершення – послухати спогади закарпатця.

Другий випуск присвячений журналістиці доби Чехословаччини. Автори розповіли, як розвивалася журналістика на території краю, згадали відомих публіцистів, охарактеризували тогочасні видання та здійснили радіоогляд журналу закарпатського Пласту «Пластун», що виходив у 1923–1935 рр.

Студентки зізнаються, що створювати радіопрограми на історичну тематику було непросто. Водночас, щоб розповісти про всі події з історії журналістики Чехословацької доби, знадобиться кілька випусків, тому намагалися зосередити увагу на основному, передати атмосферу першої половини ХХ ст. Запрошуємо послухати радіовипуски й переконатися в цьому!

Юлія Дердюк, Анастасія Лабик, Тетяна Білинець та Юлія Данча

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *