Особливості розвитку журналістики в 1939–1944 рр., безумовно, – актуальна для Закарпаття тема, адже цей період важливий для становлення регіональних медіа. Нашій підгрупі, до якої ввійшли Аліса Остолош, Анна-Марія Гецко, Євгенія Салька та Ростислав Габор, було дуже цікаво поринути в минуле, ми намагалися зрозуміти, відчути настрій тієї епохи та передати його слухачам.

Усі були залучені до створення проєкту. Аліса й Анна-Марія стали ведучими, вони найбільше працювали над сценарієм та вдосконалювали його. Монтаж здійснювали Євгенія та Аліса. Ростислав знайшов цікаву інформацію про  проблеми єврейської спільноти згаданого періоду, висвітлив її як гість радіовипуску.

Перш ніж узятися за виконання творчого завдання, ми докладно продумали сценарій, щоб випуск був цікавим для слухачів. Не все вдалося одразу, адже перший варіант вийшов не таким, на який ми очікували. Було непросто шукати інформацію про пресу того періоду. Адже під час створення радіопроєкту важливо не тільки розповісти про історичні віхи, а й привернути увагу саме до журналістики, що, сподіваємося, нам вдалося зробити. Спочатку виникли труднощі на рівні сценарію, потім – із монтажем, але згодом ми доопрацювали випуск та запропонували аудиторії значно поліпшений варіант.

Командна робота вийшла чудовою. Кожен виконував своє завдання у цьому своєрідному механізмі, було пізнавально й весело. Нам усім сподобалося створювати проєкт на тему угорської окупації. Алісі та Анні-Марії було цікаво досліджувати діяльність Івана Гарайди, який уплинув на розвиток закарпатської журналістики на початку 1940-х рр. Євгенія і Ростислав досліджували проблеми тогочасної преси, актуальні теми на сторінках видань та підготували огляд фільмів-хронік періоду угорської окупації.

Упродовж випуску ми намагалися збалансувати інформацію, аби лаконічно й водночас інформативно розповісти про журналістику 1939–1940 рр. Тема виявилася дуже цікавою, ми старалися і, гадаємо, непогано вийшло. Сподіваємося, наш проєкт буде до душі кожному, хоч вирішувати вам! Пропонуємо послухати радіовипуск та залишити відгук у соцмережі, на сторінці відділення журналістики у фейсбуці чи на платформі «Sound Cloud».

Джерела, які ми використовували для створення радіовипуску:

  1. Балабан Б., Гайдук Т. Карпатська Україна та єврейське питання (жовтень 1938 – березень 1939). Україна модерна: міждисциплінарний науковий часопис. № 24: Єврейські історії українських теренів. С. 41-63
  2. Бідзіля Ю., Соломін Є., Толочко Н., Шаповалова Г., Шебештян Я. Закарпатські медіа крізь призму етнотолерантності: монографія. Ужгород: Ґражда, 2019. 372 с.
  3. Гарайда Іван Андрійович. Вікіпедія. URL: https://uk.m.wikipedia.org/wiki/Гарайда_Іван_Андрійович (дата звернення: 15.04.2021)
  4. Гон М. Євреї на українських землях у складі Польщі, Румунії та Чехословаччини (1918-1939). Нариси з історії та культури євреїв України / упоряд. та ред. Л. Фінберг, В. Любченко. Вид. 3-тє. Київ: Дух і літера, 2009. 437 c.
  5. Карпатська Україна. URL: http://1939.in.ua/ (дата звернення: 14.04.2021)
  6. Цей день в історії. URL: https://www.jnsm.com.ua/ (дата звернення: 14.04.2021)

Аліса Остолош, Анна-Марія Гецко, Євгенія Салька, Ростислав Габор

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *