Закарпатські словаки – одна з найвідоміших спільнот краю, хоч і не така чисельна, як угорці чи румуни. Згідно з переписом населення 2001 р., в Україні проживало 6397 словаків, зокрема в нашій області – 5695 осіб. Зараз чисельність спільноти становить приблизно 7 тисяч осіб.

Словаки є частково автохтонним населенням, а частково – нащадками переселенців, які приїхали на територію сучасного Закарпаття для роботи з деревиною, металом, склом тощо. Сьогодні представники нацспільноти проживають в Ужгороді та в його околицях, в населених пунктах Сторожниця, Середнє, Глибоке, Анталовці, Оноківці, Гута; в Мукачеві й на Мукачівщині; Іршавщині, зокрема в Довгому, Лисичові; у Сваляві і на Свалявщині – у Драчині, Гуті, Родниковій Гуті; у Чопі, в Перечині і на Перечинщині, у Великому і Малому Березному.

Яна Дудаш – етнічна словачка, що народилася і проживає в Середньому. Вона очолює Закарпатське обласне культурно-просвітнє товариство словацьких жінок “Довіра”. Після 24 лютого разом із колегами, також етнічними словаками, почала допомагати переселенцям. Зокрема, на запрошення Словаччини підтримувала постраждалих у медичних закладах, а також організовувала збори на потреби військових.

Пані Яна зазначає, що той, хто не знає свого роду, свого минулого, не може мати міцного майбутнього. Етнічні словаки, які проживають в Україні, хотіли б зберігати свої традиції мову, і мають таку можливість у незалежній Україні, на відміну від періоду СРСР. Жінка переконана, що сучасний Закон України «Про національні меншини (спільноти) України» дає чимало можливостей для розвитку, в етноспільнот, прояву і збереження своєї ідентичності.

Молоді словаки, які народилися в Україні, вважають її батьківщиною. Вони сприймають державу такою, якою вона є, з усіма перевагами й недоліками. При цьому почуваються мультикультурними словаками. Завданням старшого покоління є доносити до них інформацію про минуле, про рід, щоб вони не загубилися у сучасному світі, щоб знали, де народилися і ким були їхні предки.

Над відео працювали:

Редактор, керівник – Євген Соломін

Коректура – Алла Соломіна

Сценарій, координація – Наталія Толочко

Зйомка – Микита Пацаловський

Монтаж – Микита Лісовець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *