Польська спільнота на Закарпатті не є автентичною. Більшість представників переселилися в різний час з інших регіонів України. Утім поляки досить згуртовані та продемонстрували єдність на початку повномасштабної війни.

Об’єднуються довкола Товариства польської культури Закарпаття ім. Гнєви Волосєвич, що налічує близько сотні осіб, із яких приблизно три десятки найбільш активних.

Голова товариства Тереза Проць зазначає, що попри різні виклики, як відсутність приміщення для зустрічей і збору гуманітарної допомоги, молодь і старше покоління волонтерили, допомагали переселенцям, військовим та всім, хто потребував допомоги у перші місяці війни. Поляки співпрацюють із різними товариствами, організаціями, й нині відчувають підтримку своїх братів та сестер з-за кордону.

Читайте також: “Чим живе Товариство польської культури Закарпаття”

“В Ужгороді відзначили 100-річчя Незалежності Польщі”

“Зимові традиції етносів Закарпаття”

“Як країни-сусідки Закарпаття допомагають Україні під час війни”

Старше покоління ще пам’ятає злочини радянської влади проти представників нацспільноти, а молодь дізнається про ці злочини з переказів та бачить вияви агресії на власні очі. Тому співчувають і підтримують українців.

Пані Тереза вважає, що поляки й українці – дуже близькі народи та на підтвердження цієї думки цитує відомого польського філософа, журналіста, письменника Єжи Ґедройця: «Не може бути вільної Польщі без вільної України».

Над матеріалом працювали:

Редактор, керівник – Євген Соломін

Коректура – Алла Соломіна

Сценарій, координація – Наталія Толочко

Зйомка – Микита Пацаловський

Монтаж – Микита Лісовець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *