Упродовж року представники угорської меншини, які проживають на Закарпатті, відзначають чимало свят. Влітку найважливішим з-поміж них є День Святого Іштвана, восени – День Святого Мартина, а взимку – Адвент, що приносить із собою дух Різдва.

Ці свята шанують у різних куточках Закарпаття, де проживає угорський етнос. А його чисельність чимала: згідно з останнім Всеукраїнським переписом населення 2001 року на Закарпатті мешкає майже 152 тисячі угорців, найбільше – в Берегівському та Виноградівському районах.

Відтак Товариство угорської культури Закарпаття та Партія угорців України організовують різноманітні фестивалі та культурно-розважальні заходи, спрямовані на збереження й підтримання угорських традицій. Одна з представниць Закарпатської обласної організації «КМКС» Партії Угорців України Кароліна Дорчі розповіла про особливості святкування найважливіших угорських свят у нашому краї.

Вечір угорської культури, присвячений Дню Святого Іштвана

Як зазначає Кароліна Дорчі, вечори угорського танцю та музики надзвичайно популярні серед угорців, які проживають на Закарпатті. Вони приурочені до Дня Святого Іштвана, що є одним із найбільших свят для представників меншини. Святкування започатковано після 1083 року, коли Папа Римський Григорій VII канонізував угорського Короля Іштвана I за особливий місіонерський внесок. Фактично, це свято на честь першого короля Угорщини.  В День Святого Іштвана в столиці Угорщини проходять масові гуляння, зокрема й театралізовані історичні вистави, складовою частиною яких неодмінно є традиційний угорський народний танець чардаш і національна угорська страва гуляш. Натомість Закарпаття в цей день радує представників угорського етносу національною музикою, традиційними танцями, українською кухнею та різноманітними вікторинами, до яких долучаються всі охочі.

День Святого Мартина

Це свято ще називають фестивалем молодого вина та гусячих страв. Головною родзинкою фесту є відтворення гастрономічних традицій, а також конкурс на найкраще  молоде вино. Бограч, бейглі, кюртош-калач, домашні ковбаски та лечо з паприкою точно здивують українських гурманів, – зауважує Кароліна Дорчі.

День Святого Мартина – важливе свято для католиків. За легендою, Святий є покровителем бідних, солдатів, сукноробів, а також домашніх тварин та птахів.

Запалення свічок Адвенту

24 та 25 грудня – особливий період для угорців Закарпаття, коли дух Різдва відчувається у кожному домі.

Адвент – це різдвяний піст, час очікування, що починається за чотири тижні до Різдва, в період від 27-го листопада до 3 грудня, а завершується 24 грудня. Однією з найвідоміших традицій цього свята є «віночок Адвенту» – вінок із ялинкових гілок, у який уплітають чотири свічки. У першу неділю різдвяного посту запалюється одна свічка, в другу — дві й так далі, тобто з кожним днем стає все світліше. Наймасштабніше дійство відбувається у період запалювання четвертої свічки Адвенту – в останню неділю перед Різдвом. У цей час у Берегові, на міській площі люди збираються разом для спільної молитви. Відвідати захід можуть не лише ті, хто проживає у місті, а й жителі інших районів. У день Різдва Христового запалюють усі свічки, символізуючи тим самим світле свято.

Дар’я Гарайда, студентка відділення журналістики

Фото зі сторінки у Фейсбуці З. Баб’яка та з Вікіпедії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *