Кухня будь-якої нації – це своєрідна візитівка її культури. За національною стравою можна впізнати країну її походження, адже в різних народів є свої секрети приготування.
Закарпаття – однин із мультикультурних регіонів, у якому збереглося багато автентичних рецептів і виникло чимало нових. З огляду на історичні події, географічне розташування тут проживають представники різних національностей, які обмінюються рецептами, порадами, а потім на ґрунті традиційних рецептів виникають нові варіанти приготування страв.
Студенти УжНУ, які є представниками різних етнічних спільнот, також зберігають автентичні рецепти та водночас модернізують їх. Вони полюбляють готувати й смакувати національні страви в сімейному колі, під час свят і в будні. Про свої вподобання, сімейні звичаї, рецепти приготування розповіли майбутні філологині.
Студентка зі словацьким корінням Тереза Дідик зазначає: «У словаків одним із найулюбленіших є картопляний салат (zemiakový šalát), який схожий на салат «Олів’є». Щодо супів, вони дуже специфічні в нас. З особливих можу відзначити томатний суп (paradajková polievka) та кислий картопляний суп (kyslá zemiaková polievka). Одна з найпопулярніших других страв – бринзові галушки зі шкварками або капустою (bryndzové halušky so slaninkou alebo kapustou). З усього світу люди приїжджають до Словаччини, щоб спробувати цю смакоту. Також словаки люблять гостити інших варениками з овечим сиром (bryndzové pirohy). Основними інгредієнтами словацької кухні є м’ясо, галушки, сир і кнедлики.
На Святвечір римо-католики варять «Капусницю» (кapustnicu) – суп із квашеної капусти та копченими ковбасками, у деяких регіонах Словаччини до страви додають сметану. Ми також готуємо булочки на пару (buchty na pare).
Якщо говорити про відмінності в кухні, то словацька відрізняється від української, але незначною мірою. Багато страв схожі, проте кожна країна має свою родзинку навіть у подібних стравах».
Пропонуємо вам приготувати булочки на пару, рецептом яких поділилася Тереза.
Інгредієнти:
– борошно – 1 кг,
– курячі яйця – 2,
– молоко – 800 мл,
– дріжджі – 40 гр,
– варення або джем,
– вершкове масло – 1,
– цукрова пудра та какао (для посипки).
Етапи приготування:
1) приготувати тісто з теплого молока, цукру та дріжджів (у закваску додати борошно, дрібку солі, яйця та дріжджі);
2) зробити тісто гладким, а потім залишити його підійматися в теплому місці;
3) на присипаній борошном дошці розкачати тісто товщиною орієнтовно 1 см;
4) нарізати рівні квадратики та на кожен із них викласти по чайній ложці варення, яке загорнути в тісто у формі булочки;
5) дати ще трохи підійти під кришкою, готувати булочки на пару близько 10 хвилин;
6) коли булочки будуть готові, треба полити їх розтопленим маслом, посипати цукровою пудрою або какао, за бажанням.
Ще одна студентка УжНУ зі словацьким корінням – Марія Лазарчик –розповіла, що словаки полюбляють вітамінні салати, які можна з легкістю приготувати. Наприклад, салат із кукурудзи, салат із квасолею та квашеною капустою, а також весняний салат із редиски. Останній дуже часто готують у сім’ї Марії. До нього входить лише редиска і зелень, а заправити можна сметаною, різними приправами до смаку. З-поміж десертів популярними є горіховий калач, маковий калач, калач «Babka» та млинці.
«У нашій родині полюбляють готувати горіховий і макові рулети, смажений сир (vypraženy syr) і бринзяні галушки (bryndzové halušky), які робимо з картопляного тіста, а подаємо з бринзою і шкварками», – розповіла Марія.
Ось яким рецептом смаженого сиру вона поділилася.
Інгредієнти:
– твердий сир – 300 гр,
– курячі яйця – 3,
– борошно – 50 гр,
– панірувальні сухарі – 50 гр.
Етапи приготування:
1) нарізати сир товстими шматочками;
2) збити яйця в окремій мисці;
3) борошно та сухарі висипати у дві окремі посудини;
4) обваляти сир у борошні, потім у яйці, далі в сухарях;
5) викласти сир на розігріту сковорідку з великою кількістю рослинної олії;
6) обсмажувати з кожного боку по 1,5 хв.
Представниця угорської нацспільноти, студентка кафедри журналістики Ніколетта Саєнко також розповіла про свої традиції і поділилася рецептом, показала фотографії, які зробила під час приготування однієї з улюблених страв у гуртожитку.
«Моя сім’я полюбляє традиційні страви, але з роками ми змінюємо меню, адже смаки змінюються. Наші свята ніколи не обходяться без домашнього курячого бульйону та бабчиних голубців. Щороку готуємо нові салати: наприклад, минулого року ми полюбили грибний салат. Якщо відпочиваємо вдома, то смажимо на вогні сало або варимо бограч (bogrács) за рецептом тата. Завжди готуємо його з двох видів м’яса: яловичини, свинини – та додаємо сало. Обов’язковими інгредієнтами також є картопля, морква, цибуля, часник і різноманітні спеції, бо любимо гострий бограч. Готуємо гуляш (gulyás) – це щось середнє між другою і першою стравою, адже ця страва дуже густа. Моя бабуся особливо смачно готує картопляний паприкаш (paprikás krumpli), лечо (lecsó), байо голасли (угорська уха по-байоськи), лангош (lángos). Я, наприклад, мені не дуже смакує лечо, тому що це суміш овочів, яку потрібно тушкувати разом, але моя сім’я уподобала цю страву, бо вона легка й ситна. Однією з улюблених страв з угорської кухні є тушкована капуста по-угорськи (székelykáposzta). Готується легко, продуктів мінімум, а смак надзвичайний. Тому ділюся рецептом».
Інгредієнти для тушкованої капусти по-угорськи:
– білокачанна свіжа капуста – 1,
– ріпчаста цибуля – 1,
– свинина – 250 гр,
– сметана – 350 гр,
– кмин (щіпка),
– сіль за смаком,
– червоний перець – 3 чайні ложки,
– чорний перець – 1 чайна ложка,
– універсальна угорська приправа – 2 чайні ложки.
Етапи приготування:
1) нашинкувати капусту тонкою соломкою, ріпчасту цибулю почистити й дрібно нарізати; з’єднати капусту з цибулею та перемішати;
2) нарізати свинину дрібними кубиками;
3) змастити олією посуд, у якому буде готуватися страва. Покласти в одну каструлю шматочки свинини, а в іншу – капусту з цибулею;
4) додати спеції до смаку й тушкувати капусту, перемішану з цибулею;
5) коли капуста буде готова, додати м’ясо й сметану, добре перемішати і ще трохи протушкувати.
Сподіваємося, що ці три страви прикрасять ваше родинне меню. Готуйте із задоволенням і зберігайте автентичні рецепти свого народу. Смачного!
Сніжана Безкровна, студентка відділення журналістики