Кухня будь-якої нації – це своєрідна візитівка її культури. За національною стравою можна впізнати країну її походження, адже в різних народів є свої секрети приготування.

Закарпаття – однин із мультикультурних регіонів, у якому збереглося багато автентичних рецептів і виникло чимало нових. З огляду на історичні події, географічне розташування тут проживають представники різних національностей, які обмінюються рецептами, порадами, а потім на ґрунті традиційних рецептів виникають нові варіанти приготування страв.

Студенти УжНУ, які є представниками різних етнічних спільнот, також зберігають автентичні рецепти та водночас модернізують їх. Вони полюбляють готувати й смакувати національні страви в сімейному колі, під час свят і в будні. Про свої вподобання, сімейні звичаї, рецепти приготування розповіли майбутні філологині.

Студентка зі словацьким корінням Тереза Дідик зазначає: «У словаків одним із найулюбленіших є картопляний салат (zemiakový šalát), який схожий на салат «Олів’є». Щодо супів, вони дуже специфічні в нас. З особливих можу відзначити томатний суп (paradajková polievka) та кислий картопляний суп (kyslá zemiaková polievka). Одна з найпопулярніших других страв – бринзові галушки зі шкварками або капустою (bryndzové halušky so slaninkou alebo kapustou). З усього світу люди приїжджають до Словаччини, щоб спробувати цю смакоту. Також словаки люблять гостити інших варениками з овечим сиром (bryndzové pirohy). Основними інгредієнтами словацької кухні є м’ясо, галушки, сир і кнедлики.

На Святвечір римо-католики варять «Капусницю» (кapustnicu) – суп із квашеної капусти та копченими ковбасками, у деяких регіонах Словаччини до страви додають сметану. Ми також готуємо булочки на пару (buchty na pare).

Якщо говорити про відмінності в кухні, то словацька відрізняється від української, але незначною мірою. Багато страв схожі, проте кожна країна має свою родзинку навіть у подібних стравах».

Пропонуємо вам приготувати булочки на парі, рецептом яких поділилася Тереза.

Інгредієнти:

– борошно – 1 кг,

– курячі яйця – 2,

– молоко – 800 мл,

– дріжджі – 40 гр,

– варення або джем,

– вершкове масло – 1,

– цукрова пудра та какао (для посипки).

Етапи приготування:

  • приготувати тісто з теплого молока, цукру та дріжджів (у закваску додати борошно, дрібку солі, яйця та дріжджі);
  • зробити тісто гладким, а потім залишити його підійматися в теплому місці;
  • на присипаній борошном дошці розкачати тісто товщиною орієнтовно 1 см;
  • нарізати рівні квадратики та на кожен із них викласти по чайній ложці варення, яке загорнути в тісто у формі булочки;
  • дати ще трохи підійти під кришкою, готувати булочки на пару близько 10 хвилин;
  • коли булочки будуть готові, треба полити їх розтопленим маслом, посипати цукровою пудрою або какао, за бажанням.

Ще одна студентка УжНУ зі словацьким корінням – Марія Лазарчик –розповіла, що словаки полюбляють вітамінні салати, які можна з легкістю приготувати. Наприклад, салат із кукурудзи, салат із квасолею та квашеною капустою, а також весняний салат із редиски. Останній дуже часто готують у сім’ї Марії. До нього входить лише редиска і зелень, а заправити можна сметаною, різними приправами до смаку. З-поміж десертів популярними є горіховий калач, маковий калач, калач «Babka» та млинці.

«У нашій родині полюбляють готувати горіховий і макові рулети, смажений сир (vypraženy syr) і бринзяні галушки (bryndzové halušky), які робимо з картопляного тіста, а подаємо з бринзою і шкварками», – розповіла Марія.

Ось яким рецептом смаженого сиру вона поділилася.  

Інгредієнти:

– твердий сир – 300 гр,

– курячі яйця –  3,

– борошно – 50 гр,

– панірувальні сухарі – 50 гр.

 Етапи приготування:

  • нарізати сир товстими шматочками;
  • збити яйця в окремій мисці;
  • борошно та сухарі висипати у дві окремі посудини;
  • обваляти сир у борошні, потім у яйці, далі в сухарях;
  • викласти сир на розігріту сковорідку з великою кількістю рослинної олії;
  • обсмажувати з кожного боку по 1,5 хв.

Представниця угорської національності, студентка кафедри журналістики Ніколетта Саєнко також розповіла про свої традиції і поділилася рецептом, показала фотографії, які зробила під час приготування однієї з улюблених страв у гуртожитку.

«Моя сім’я полюбляє традиційні страви, але з роками ми змінюємо меню, адже смаки змінюються. Наші свята ніколи не обходяться без домашнього курячого бульйону та бабчиних голубців. Щороку готуємо нові салати: наприклад, минулого року ми полюбили грибний салат. Якщо відпочиваємо вдома, то смажимо на вогні сало або варимо бограч (bogrács) за рецептом тата. Завжди готуємо його з двох видів м’яса: яловичини, свинини – та додаємо сало. Обов’язковими інгредієнтами також є картопля, морква, цибуля, часник і різноманітні спеції, бо любимо гострий бограч. Готуємо гуляш (gulyás) – це щось середнє між другою і першою стравою, адже ця страва дуже густа. Моя бабуся особливо смачно готує картопляний паприкаш (paprikás krumpli), лечо (lecsó), байо голасли (угорська уха по-байоськи), лангош (lángos). Я, наприклад, мені не дуже смакує лечо, тому що це суміш овочів, яку потрібно тушкувати разом, але моя сім’я уподобала цю страву, бо вона легка й ситна. Однією з улюблених страв з угорської кухні є тушкована капуста по-угорськи (székelykáposzta). Готується легко, продуктів мінімум, а смак надзвичайний. Тому ділюся рецептом».

Інгредієнти для тушкованої капусти по-угорськи:

– білокачанна свіжа капуста – 1,

– ріпчаста цибуля – 1,

– свинина – 250 гр,

– сметана – 350 гр,

– кмин (щіпка),

– сіль за смаком,

– червоний перець – 3 чайні ложки,

– чорний перець – 1 чайна ложка,

– універсальна угорська приправа – 2 чайні ложки.

Етапи приготування:

  • нашинкувати капусту тонкою соломкою, ріпчасту цибулю почистити й дрібно нарізати; з’єднати капусту з цибулею та перемішати;
  • нарізати свинину дрібними кубиками;

  • змастити олією посуд, у якому буде готуватися страва. Покласти в одну каструлю шматочки свинини, а в іншу – капусту з цибулею;
  • додати спеції до смаку й тушкувати капусту, перемішану з цибулею;
  • коли капуста буде готова, додати м’ясо й сметану, добре перемішати і ще трохи протушкувати.

Сподіваємося, що ці три страви прикрасять ваше родинне меню. Готуйте із задоволенням і зберігайте автентичні рецепти свого народу. Смачного!

Сніжана Безкровна, студентка відділення журналістики

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *