9-10 жовтня в Ужгородському національному університеті відбулася V Міжнародна наукова конференція «Українські медіа в європейському інформаційно-комунікаційному просторі: історія, стан, перспективи». Захід організували кафедра журналістики ДВНЗ «Ужгородський національний університет», факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара та  кафедра журналістики та засобів масової комунікації Національного університету «Львівська політехніка».

У конференції загалом взяли участь понад 130 дослідників з України, Нідерландів, Словаччини, Швеції, Польщі, Австрії, Угорщини та США.

Цьогоріч вперше організували двомовне — англійсько-українське — пленарне засідання. Переклад виступів для міжнародних учасників, якісний діалог між науковцями забезпечила доцентка кафедри масової та міжнародної комунікації Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Юлія Гаркавенко.

Конференція розпочалася з привітання декана філологічного факультету Ужгородського національного університету Юрія Бідзілі. Він відзначив, що захід уже має міжнародне значення та стає важливим науковим майданчиком як для українських, так і для іноземних науковців. Перед початком пленарного засідання учасники вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих воїнів, які віддали свої життя за незалежність України.

Завідувачка кафедри журналістики та засобів масової комунікації Національного університету «Львівська політехніка» Зоряна Галаджун наголосила, що конференція є важливою науковою подією для України, зокрема в контексті інтеграції українських медіа до європейського простору. Вона підкреслила, що завдяки відкритості інформаційного простору та створенню якісного контенту Україна має реальні перспективи в медійному просторі Європи.

Деканеса факультету систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Оксана Кирилова пораділа з того, що може бути у колі поважного товариства, у колі однодумців, у колі друзів, щоб привітати всіх на конференції, яка вже вкотре об’єднує науковців, журналістів, дослідників медіапростору з різних куточків світу.

Професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Різун підкреслив важливість комунікації, яка стала критично необхідною у сучасних умовах війни, зазначивши, що такі зустрічі сприяють ефективному обміну думками та інформацією.

Пленарне засідання розпочав Ніко Дрок, доктор і почесний професор медіа екзаменаційної комісії WJEC у Нідерландах, який виступив із доповіддю на тему «Журналістика і кліматична криза». Він підкреслив, що «матеріали журналістів мають бути засновані на фактах, носити дослідницький характер, боротися з дезінформацією і бути конструктивними».

Доцентка, запрошена дослідниця Упсальського університету (Швеція) Каріна Сардарян дослідила функціонування ЗМІ національних меншин в Україні та інших країнах Європи. А Франциска Швартц, магістерка та журналістка австрійського телеканалу «Puls 24», розповіла про висвітлення війни в Україні в австрійських медіа та політиці.

Виконувачка обов’язків декана факультету іноземної філології Ужгородського національного університету Сніжана Голик, представила дослідження, присвячене мові ейджизму в сучасному медійному дискурсі. Її виступ тривав наживо в УжНУ, одночасно транслювався для аудиторії по той бік екрану, та викликав неабияке зацікавлення.

Також на пленарному засіданні виступили троє науковців з Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Так, доцентка Богдана Носова – з доповіддю «Дискурс публічних інтелектуалів: Інтерпретація наративів ідентичності в українських ЗМІ». Професор Володимир Різун обговорив основні виклики для журналістської освіти в умовах війни. А кандидатка історичних наук Тетяна Василик розповіла про діяльність корпоративних медіа Київського національного університету імені Тараса Шевченка під час першого року повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Затим Адріан Шаткевич, магістр журналістики з Варшавського університету, представив доповідь на тему висвітлення ситуації українських біженців у польських медіа.

Пленарну частину завершив Юрій Бідзіля з доповіддю «Новітні медіа в Україні: між стандартами журналістики, інформаційним примітивізмом та освітнім занепадом».

Після пленарної частини учасники конференції розділилися на 8 тематичних секцій, де обговорювали широкий спектр питань, серед яких: історія української та зарубіжної журналістики, проблеми медіакомунікацій, вплив російсько-української війни на традиційні ЗМІ, новітні медіявияви в інформаційному просторі України та Європи, питання медіаосвіти, функціонування медіа національних меншин, а також інновації та сталість медіа.

10 жовтня в межах конференції відбувся традиційний фестиваль медійників «Інформаційна миска».

Євгенія Павлище, студентка кафедри журналістики

Фото Вероніки Товтин і Валерії Бороховської

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *