21 червня в археологічному музеї УжНУ відбулася пізнавально-інформаційна лекція «Як зробити сортування сміття звичкою». Її провела співзасновниця і керівниця ГО «Зелений Варош» Анна Сабадош. Основна мета заходу – сприяти підвищенню екологічної свідомості громадян, навчити їх сортувати відходи.

Лекцію ініціювала директорка Центру інновацій та розвитку Альона Алмашій. У стратегії розвитку УжНУ є екологічна складова, тому в університеті міркують про її поліпшення. Приблизно місяць тому виш підписав меморандум зі станцією заготівлі вторсировини «Проектна, 3», а в корпусах університету почали встановлювати сортувальні контейнери.

Серед слухачів лекції була проректорка УжНУ з науково-педагогічної роботи, докторка політичних наук, доцентка Мирослава Лендьел. Вона розповіла про те, що й раніше університет впроваджував таку програму, проте вона не знайшла підтримки серед студентів. Однак проблема не зникає, університет готовий повернутися до цієї практики. Тим більше, за її словами, є зацікавленість від студентів та викладачів.

Лекція складалася з двох умовних частин: «Чому потрібно сортувати відходи?» та «Як уникнути засміченості навколо себе?». Спочатку учасникам продемонстрували презентацію, в якій докладно пояснили, яке сміття загрожує екології. Кожен отримав спеціальні пам’ятні картки про види відходів.

Наприклад, пластик забруднює природні ресурси, розкладається протягом сотні років. Цікаво, що не весь пластик підлягає переробці. Це зокрема кольорові пляшки, неякісні іграшки, файли тощо.

Друга частина лекції була інтерактивною. Слухачі мали відгадати спосіб переробки відходів, а потім Анна Сабадош пояснювала ефективність.

Також із учасниками провели гру, під час якої пропонували картки з загадками і підказками про сміття, придатне для переробки. Це, наприклад, батарейки, павербанки, термометри тощо. Чим же вони небезпечні? Такі предмети виділяють солі металів, чим  отруюють землю. Батарейки містять у собі важкі метали і розкладаються понад 100 років. Цікаво те, що одна маленька батарейка при потраплянні в ґрунт здатна забруднити  площу до 15 м2. В Ужгороді поки що немає власної програми для збору батарейок. Проте, в Україні діє ГО під назвою «Батарейки, здавайтеся!». Єдиний на все місто пункт, де можна здати перероблені батарейки, є у відомому гіпермаркеті.

Серед найважливіших правил турботи про екологію: скорочення споживання; сортування відходів, переробка; мінімізація використання пластику; любов і турбота про місце свого життя.

Загалом лекція вийшла інформативною, пізнавальною та практичною. ГО «Зелений Варош» закликає мешканців Закарпаття до усвідомленого ставлення до природи та сортування, тим паче можливості для цього вже є в корпусах УжНУ.

Марія Ключак, студентка 2 курсу кафедри журналістики

 

Comments

  1. Крута стаття!!! Я вважаю що всі мають сортувати сміття,щоб вберегти нашу планету!!

  2. Молодець ) молоде покоління навчить як правильно сортувати і утилізувати сміття ) це проблема масштабного значення планети земля

  3. Дуже важлива тема, актуальна. Людству треба бережно ставитися до навколишнього середовища.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *