«Казкові вечорниці», «Клуб домашніх улюбленців» та «Чароцвіт» –перелік книг, у яких можна натрапити на казки Світлани Тодер. Вона – філологиня, вчителька та мама. Саме останнє та дитячий журнал, котрий передплачувала для своїх доньок, і стали поштовхом до написання казок.

Казки – не перша проба пера Світлани. Перед цим вона почала писати автобіографічну повість. А ще до цього  були статті в наукових посібниках, вірші в альманахах та оповідання в регіональній пресі. Казкарством активно захопилася після марафону закарпатської дитячої письменниці Жанни Хоми.

«У той час, коли побачила інформацію про марафон, працювала над автобіографічною повістю і точно не пов’язувала свою майбутню діяльність із текстами для дітей, але задля цікавості вирішила спробувати й долучилася. Мої казки не стали переможними, їх не надрукували в журналі «Чарівний ліхтарик», який передплачувала для донечок, але, як кажуть, я опинилася в правильному місці і в правильний час», – розповідає Світлана Тодер, випускниця філологічного факультету УжНУ.


Після участі у марафоні казкарка разом з іншими письменниками долучилася до створення якісної дитячої літератури українською мовою: «Ідея видати класний український продукт для дітей виникла після казкового марафону Жанни Хоми, який проходив у фейсбуці навесні 2021 року. Після його завершення одна з учасниць запропонувала написане сформувати в одну колективну збірку, проте в результаті задум дещо видозмінився, й для книги були написані зовсім нові історії про мандри. Так 18 авторських казок вийшли друком у збірці під назвою «Мандрівний вітер».

Після цього вийшло друком ще кілька збірок, в яких читачі можуть знайти твори Світлани Тодер. А в травні 2023 року опублікують останню із казок під назвою «Поради з картин».

Світлана Тодер про свою казку розповідає так: «Це історія про солодушку-солодушкову (авторське). Між цим були ще 2 електронні книги «Іграшкова скриня» (про події війни й те, як іграшки допомагали й заспокоювали) та «Гірлянда казок» (до речі, тут мої казки ілюстрував мій чоловік Дмитро Тодер)».

Участь у створенні збірки «Чароцвіт» взяли 18 авторів із Ужгорода, Києва, Вінниці, Миколаєва, Умані та ще десятка українських міст. Загалом читачі можуть поринути у світ казки та чарів на 112 сторінках збірника.

«Це насправді унікальний збірник, оскільки в ньому зібрано 18 авторських казок про рослини Червоної книги України з ілюстраціями Марії Чарівної (псевдонім). Окрім цього, у книзі є інтерактивність (лабіринт, можливість написати та намалювати власну історію)», – зазначає письменниця.

Особливість збірки «Чароцвіт» полягає і в тому, що для одних письменників вона стала дебютною, інші автори, твори яких представлені в збірнику,  замість дитячих казок зараз пишуть  історію на передовій, захищаючи українські землі від ворога.


До слова, у травні виходять друком одразу три збірки, де представлені казки Світлани Тодер. Зараз казкарка продовжує роботу ще над двома. Видані книги для читачів будуть доступні у двох форматах: друкованому та електронному. На цьому авторка зупинятися не збирається. Попереду ще чимало планів.

Мирослава Жабей, студентка-магістрантка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *