Багато людей вважають студентство найкращим періодом свого життя. Не дивно, адже студентські роки – чудовий час для нових вражень, знайомств, викликів та можливостей.

З одного боку, студентські роки – непередбачувані та динамічні, а з іншого – це найкращий період для особистого розвитку, формування професійних здібностей та отримання цінного життєвого досвіду.

Пропоную ознайомитися з деякими порадами, що допоможуть зробити роки навчання в університеті цікавішими та кориснішими в довгостроковій перспективі.

Будьте активними. В університеті завжди є безліч можливостей, таких як студентські організації, спортивні команди, наукові проєкти тощо. Візьміть участь у тих видах діяльності, які вас цікавлять, і знайдіть своє місце в університетській спільноті.

Зберігайте свої спогади. Зберігайте фотографії та записи про роки навчання. Це можуть бути світлини з друзями, викладачами, відеозаписи виступів на конференціях чи проєктах. За кілька років вони стануть прекрасними спогадами про ваші роки навчання в університеті.

Подорожуйте. Якщо є можливість, візьміть участь у студентських обмінах або програмах вивчення мов за кордоном. Це чудовий спосіб поглибити знання та отримати новий досвід. Також можна подорожувати разом з одногрупниками, придбавши тури за акційними пропозиціями.

Влаштовуйте дозвілля з друзями й однокурсниками. Відвідуйте разом музеї, тематичні виставки, концерти тощо. Час від часу можна робити спільні вилазки на природу, в гори. Таке дозвілля допомагає не тільки відпочити, а й розширити світогляд.

Створіть свою команду. Знаходьте людей зі схожими інтересами та цілями для реалізації певних проєктів та вирішення завдань. Це дозволить вам розвивати свої навички та знайомитися зі студентами з інших факультетів. Взаємодія з колегами у складі команди зможе допомогти знаходити нові ідеї, розвивати креативність та засвоювати нові знання.

Підписуйтеся на курси і вебінари. Нехай навчання не обмежується тільки вашою спеціальністю. Долучайтеся до онлайн-курсів, вебінарів та лекцій на різні теми, які вас цікавлять. Це допоможе професійно зростати, а також збагатить ваші знання в різних галузях.

Беріть участь у соціальних проєктах. Допомагайте тим, хто цього потребує. Це допомагає розвивати відчуття соціальної відповідальності та робить навчання цікавішим, змістовнішим.

Заводьте нові знайомства. Навчання в університеті – це чудова можливість для знайомства зі студентами з інших міст, країн та культур. Знайомтеся зі студентами з інших факультетів. Створіть своє коло друзів та обмінюйтеся думками, враженнями й досвідом.

Вивчайте іноземні мови. Знання іноземної мови стане вашою перевагою серед конкурентів під час пошуку роботи. Шкільні й студентські роки – найкращий час для вивчення мов. Якщо не маєте можливості займатися з репетитором, можна навчатися за допомогою безкоштовних уроків, яких є чимало на ютубі. Пам’ятаєте, як казав відомий німецький філософ та письменник Йоганн Вольфганг фон Ґете? – «Скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина».

Насолоджуйтеся процесом навчання. Використовуйте всі можливості, щоб розвиватися як професіонал. Не забувайте насолоджуватися кожним днем, кожною лекцією та кожним завданням. Навчання повинно бути не тільки корисним, а й приємним процесом.

Дарина Маркевич, фітнес-тренер: «Тренерством я почала займатися після закінчення університету. Але полюбила активний відпочинок ще під час навчання. З університетськими друзями постійно десь лазили. Гуляти Києвом пішки на великі відстані було для нас нормою. Постійно змінювали маршрути та шукали цікаві місця. Взимку та влітку ми їздили разом у Воловець, піднімалися в гори, купалися в гірських бурхливих річках Закарпаття та їздили на море. Кілька разів подорожували за кордоном. У нас залишилося багато кумедних спогадів, деякі з них не варто комусь розповідати, але приємно згадати. До речі, з цими друзями ми й надалі підтримуємо зв’язок та продовжуємо спілкуватися».

Олександр Стегура, приватний підприємець: «Мені пощастило знайти спільну мову з деякими викладачами університету. Реально вдячний Богу за таку можливість, адже завдяки їхнім порадам та тим контактам, які вони мені надали, я зміг реалізувати декілька важливих для мене проєктів. Сучасні студенти мають можливість переглядати різні безкоштовні онлайн-курси та відвідувати цікаві тематичні конференції, у нас такої можливості, на жаль, не було. Я вважаю, що це супер, бо людина може професійно розвиватися в різних напрямках і при цьому не обов’язково мати багато грошей».

Інна Мельник, волонтер: «Пам’ятаю, як у студентські роки одна викладачка наполягла на тому, щоб я з ще двома одногрупницями підготувала виступ до дня студента. Ми вирішили співати. У нас виходило більш-менш терпимо (Сміється – Авт.). Я тоді вирішила, що маю талант, та почала брати уроки з вокалу. Ми створили гурток та виступали на більшості свят в університеті. Потім я почала фестивалити за кордоном, де познайомилася з майбутнім чоловіком. Тепер виховуємо трьох дітей. А співати продовжую і далі».

Хочу додати й від себе: обожнювала студентство, коли здобувала свою першу вищу освіту. Я справді насолоджувалася цим періодом та вважаю його одним із найкращих у житті. Я розуміла, що цей час мине швидко, тому намагалася використовувати кожну можливість для здобуття нових знань та вражень. Найбільше шкодую про те, що соромилася помилятися (бо практика – наше все), заводила мало знайомств з іншими студентами та не виділяла достатньо часу (хоча мала таку можливість) на вивчення іноземних мов.

Отже, щоб зробити роки навчання в університеті незабутніми, потрібно бути активним та цілеспрямованим студентом. Взаємодія з викладачами та студентами, участь у проєктах та культурних заходах, здобуття нових навичок та всебічний особистісний розвиток допоможуть отримати максимальну користь від навчання в університеті. Тому не бійтеся виходити за межі своєї спеціальності, досліджувати нові горизонти та не забувайте насолоджуватися самим процесом навчання.

Юлія Новиченко, студентка-магістрантка 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *