Період зимових свят у національних меншин Закарпаття розпочинається на початку грудня. Ми вирішили дізнатися більше про їхні традиції та звичаї, а також записали колядки німецькою, угорською, словацькою, польською мовами.

В угорців святкування розпочинається 4 грудня, коли відзначають День Святої Варвари, яку вважають покровителькою пожежників, гірників та представників інших ризикованих професій. Зранку в цей день дітлахи співають колядки про дитятко Ісуса, а дівчата ставлять у вазу з водою гілку фруктового дерева. Якщо вона зацвіте до Різдва – наступного року на дівчину чекає сватання. День Святого Миколая угорці святкують 6 грудня: до слухняних дітлахів приходить Мікулаш, який дарує їм подарунки, а вони співають для нього пісні. До пустунів разом із Мікулашем приходить Крампус зі своїм гримливим ланцюгом та погрожує непослухам прутиком. 13 грудня відоме як день Святої Лікери, який супроводжується особливими прикметами і традиціями. Угорською Лікера означає «Луца» – «світло». Цього дня із 9 порід дерев виготовляли «Луцин трон». Його майстрували ретельно, неквапливо, поступово, аби підготувати до святвечора. В угорців є прислів’я, пов’язане зі святкуванням: «Діло робиться, як Луцин трон». У день Лікери, як і в день Варвари, дівчатам не слід прати, ткати, прясти та шити, а хто порушить ці забобони, згідно з прикметою, не отримає родючий врожай, кури не будуть нестися, а щастя покине. Також непристойно в цей день заглядати до чужої оселі, аби ненароком не винести з того дому удачу. Святвечір в угорців супроводжується суворим постом, який не можна порушувати до самого вечора. На Різдво заборонені господарські справи: прибирання, готування їжі та інші. Тож до обіду угорська родина присвячує час підготовці до вечері. Після заходу сонця закінчується піст і родина традиційно смакує страви. У селах на Різдво жителі чекають церковного дзвону, який запрошує парафіян на різдвяну месу. Угорці вважають, що саме опівночі, коли дзвін символізує початок святкування Різдва Христового, розпочинається час чудес, в який до господарів можуть заговорити домашні тварини або нерозпалений вогонь в каміні, що зазвичай скаржиться на нестачу сухих дерев у лісі. В цей час вода в колодязі перетворюється на вино, а якщо стати під яблуню, то буде видно ангелів, які зачаровують співом.

Словаки, як і всі католики, до Різдва готуються за чотири тижні: цей період називається Адвентом. У кожній родині зв’язують адвентний вінок з ялинових гілок, у який вплетені чотири свічки, кожну з яких традиційно запалюють щонеділі аж до самого Різдва. Також ведуть адвентний календар, де відзначають дати, коли діти зможуть знайти різдвяні ласощі та подарунки. Одним із найважливіших атрибутів підготовки до великих свят є генеральне прибирання домівки, яке проводиться двічі – перед Різдвом і Великоднем. Важлива домашня випічка: пряники, печиво та інші ласощі. У деяких словацьких родинах навіть змагаються, хто спече більше видів різдвяних солодощів. Святвечір припадає на 24 грудня. М’ясо в цей день не вживають, а головними стравами є суп із квашеної капусти та смажений короп із картопляним салатом. Після вечері дітлахи шукають під ялинкою подарунки, які їм приносить маленький Ісус Христос. 25-го грудня словаки ходять у гості до родичів та частують родину супом капусняком, свининою, ковбасою та сушеними грибами. Цей день зветься Бенкет Божий. 26 грудня – день іменин Штефана, який словаки присвячують зустрічі зі своїми найближчими друзями, традиційним штефанським розвагам, а також різдвяним колядкам. Під штефанськими розвагами зазвичай мають на увазі танці, концерти, похід у кіно чи театр та інші. У словаків є також свято під назвою Богоявлення, яке відоме і як Ходіння трьох королів, що припадає на 6 січня. За звичаєм, хлопці одягають довгі білі сорочки та з короною на голові виконують п’єсу, що описує подію з Нового заповіту, коли новонародженого Ісуса Христа відвідали три королі.

У Польщі Новий рік називають Днем Святого Сильвестра. Поляки збираються в цей день усією родиною за столом, на якому так само, як і на Різдво, повинно бути 12 страв (тому що це число всіх місяців у році та число апостолів Христових), а найголовніша страва на святковому столі — короп. Голову цієї риби повинен з’їсти господар будинку, а інші члени родини мають покласти лусочки до його гаманця, адже є повір’я, що в новорічну ніч вони перетворяться на монети. Також популярною польською стравою на зимові свята є фафернуха (медово-горіхова випічка). 24 грудня поляки відзначають святвечір, а 25 грудня – Різдво. Ці дні наповнені сімейним теплом та взаємоповагою в кожній польській оселі. У Польщі вірять, що як проведеш святвечір – так будеш жити увесь рік, тому всі в цей день уникають сварок та намагаються бути максимально привітними один з одним, аби зробити наступний рік для своїх рідних якомога кращим.У цей день поляки також віддають данину померлим родичам – залишають вільним один стілець за сімейним столом для несподіваного гостя.

Німецькі Різдвяні традиції досить схожі на словацькі. Німці також відзначають Адвент та готуються до Різдва за чотири тижні. Однак вони мають також інші традиції та повір’я. Напередодні святкового дня готують стілець, щоб на початку Нового року, у перші хвилини, стрибнути з нього в наступний рік. У німців також є традиція гадання на свинці. Вони розпалюють свинець у ложці над свічкою, а коли він розтане – виливають у воду. Охолоджений свинець утворює фігури різноманітних форм, які по-різному тлумачать. Більшість чекає фігуру троянди або зірки, адже це прогнозує любов і удачу. Крім того, щоб привернути удачу, німці купують або виготовляють маленькі талісмани у вигляді листочків конюшини, сонечка, свинок або сажотрусів.

Як бачимо, представники етносів Закарпаття по-різному проводять новорічно-різдвяний період, але об’єднує їх відчуття радості й щастя під час зимових свят. А для того, аби підняти настрій Вам, ми записали колядки угорською, словацькою, польською та німецькою мовами. Слухайте і насолоджуйтеся!

Підготували Нікіта Гросош, Діана Шарко, Анатолій Футинець, Олег Куртанич, студенти відділення журналістики

Колядки виконують: Уля Савчак, Павло Компанієць, Надія Жукова, Іра Гойса

Фото з сайту unsplash.com авторів Eugene Zhyvchik, Walter Ch?vezAaron Burden, Jason Coudriet

Джерела інформації:

  1. Угорські народні звичаї і традиції, пов’язані з Різдвом. URL:https://teplyca.com.ua/uk/news/traditsiyi-ugortsiv/
  2. Різдво і Новий рік в Словаччині. URL:https://traveling.com.ua/uk/vidpochynok-za-kordonom/sviata-za-kordonom/rizdvo-ta-novyi-rik/151-rizdvo-i-novij-rik-v-slovachchini
  3. Різдво і Новий рік у Польщі 2020. URL: https://traveling.com.ua/uk/vidpochynok-za-kordonom/sviata-za-kordonom/rizdvo-ta-novyi-rik/25-rizdvo-i-novij-rik-u-polshchi-2019
  4. Новорічні свята в Німеччині: день Святого Ніколауса, Різдво, календар Адвента, Новий Рік (Сильвестр). URL: http://ywoman.ru/page/novorichni-svjata-v-nimechchini-den-svjatogo-nikolausa-rizdvo-kalendar-adventa-novij-rik-silvestr

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *