Закарпатське селище Великий Березний пишається тим, що тут проживають і розвиваються представники словацької етноспільноти. Найвідоміший колектив, за яким упізнають березнянських словаків, – народний вокальний ансамбль «Ліптаки», який існує 28 років поспіль.     

Історія колективу розпочалася у 1990 р., коли на Закарпатті створили організацію «Matica Slovenska», до якої входили громадяни словацької національності. Тоді ж у Великому Березному, на базі римо-католицького костелу Святої Трійці, був заснований колектив духовного та народного співу «Ліптаки». Ідея створення ансамблю виникла у місцевих словаків, які компактно проживають у Великому Березному в мікрорайоні Ліптаки. Спочатку щонеділі співали у хорі місцевого костьолу, згодом виникла ідея підібрати основний репертуар ансамблю. Засновниками колективу є подружжя — Андрій Микита (голова осередку «Matica Slovenska» у Великому Березному) та його дружина Богдана.

Перша репетиція «Ліптаків» запам’яталася всім: на неї прийшло 15 жінок, різних за віком та професією, яких об’єднувала любов до словацької мови, культури і пісні. Незважаючи на різні негаразди, до прикладу, холодні приміщення під час репетицій, «Ліптаки» розвивалися. За 28 років своєї діяльності учасники колективу об’їздили багато міст і сіл Закарпаття та сусідньої Словаччини. Неодноразово ансамбль нагороджували не тільки щирими оплесками, а й почесними грамотами та дипломами. У 1998 році «Ліптакам» присвоєно звання «народного самодіяльного колективу» за активну участь у всіх районних та обласних фестивалях художньої самодіяльності.

За час існування в ансамблі змінювалися не тільки учасники, а й керівники. В різні роки його очолювали: М.М. Волкай – викладач Великоберезнянської дитячої школи мистецтв (з 1990), Н.А. Лешко – викладач Великоберезнянської дитячої школи мистецтв (з 1994); С.К. Івановчик – директор школи мистецтв (з 1999); Р.Ю. Куртанич – вчитель музики Великоберезнянської гімназії (з 2003). Сьогодні керівником народного вокального ансамблю є Марія Микита – викладач Великоберезнянської дитячої школи мистецтв. У найближчих планах колективу – нові пісні, концерти, фестивалі. Виконанням словацьких та українських пісень вони ще не раз порадують рідних, друзів, знайомих та всіх поціновувачів народної творчості.

Алла Ревай, студентка відділення журналістики

Фото Марії Микити та з сайту Великий Березний онлайн

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *