31 січня найстаріша на Закарпатті угорськомовна газета «Kárpáti Igaz Szó» відсвяткувала 100 років. З нагоди ювілею до мистецького центру «Галерея Ілько» прийшло чимало гостей, які привітали колектив видання, що продовжує вкладати частинку своєї душі в кожен випуск.

Серед присутніх були: перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, заступниця голови Закарпатської ОДА Ольга Травіна, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, уповноважена прем’єр-міністра Угорщини Каталін Сілі, уповноважений міністра закордонних справ Угорщини Ференц Колмар, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини в Берегові Матяш Сіладі та інші.

Захід розпочав директор «Kárpáti Igaz Szó» Юрій Дунда, який коротко розповів історію видання, продемонстрував відеоролик про життя колективу газети, підготовку її випусків. «31 січня 1920 року було створено угорськомовну газету  «Kárpáti Igaz Szó», що в перекладі означає «Карпатське правдиве слово». Наша газета є найдавнішою на Закарпатті. Минулого року у травні ми запустили українськомовний онлайн-проєкт газети. Ціль цього проекту – щоб ми були зрозумілі й доступні українським читачам, щоб могли розповідати їм про угорські традиції, культуру, про угорських громадських діячів, які працюють у нашому краї.  Головна мета проєкту – українсько-угорська толерантність, дружба між двома народами», – зазначив Юрій Дунда.

У святкуванні 100-річччя газети взяв участь також начальник управління національностей та релігій Закарпатської обласної державної адміністрації Йосип Резеш, який, зокрема, зазначив: «У 1920 році газета висвітлювала лише закарпатські новини, проте тепер вона поширюється по всій Україні. Небагато українськомовних видань мають таку історію,  як  «Kárpáti Igaz Szó». На мою думку, це одна з найпотужніших газет, яка висвітлює діяльність, громадське суспільне життя угорськомовної спільноти нашої області. Важливо і те, що з минулого року редакція поширює контент у соціальних мережах Facebook та Instagram, працює також українськомовна версія газети. Такими кроками журналісти сприяють міжнаціональній злагоді в нашій області, тому що україномовний читач також має можливість ознайомитися із життям і діяльністю угорської спільноти Закарпаття».

Під час заходу ужгородський міський голова Богдан Андріїв вручив грамоти головному редактору «Kárpáti Igaz Szó» Шандору Горвату, а також редакторам відділів Тімеї Мадяр та Шандору Сабо.

Приємну атмосферу в «Галереї Ілько» створили музичні виступи, а завершили захід колективною фотографією.

Ганна Драгун, студентка відділення журналістики

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *