Однією з національностей Закарпаття є вірмени. Згідно з переписом населення України, 2001 року на території Закарпатської області проживало 490 вірмен.

Із 1996 року в Ужгороді діє товариство вірменської культури Закарпаття «Арарат», головою якого сьогодні є Карен Енокян. Членами товариства є понад 250 вірмен. Основною метою Товариства «Арарат» є збереження та розвиток національної культури, мови і традицій вірмен, які проживають у краї, сприяння освіті рідною мовою, формування та збереження національної самосвідомості молоді, забезпечення колективних прав вірмен.

Товариство сприяє засвоєнню цінностей вірменської культури, їхній популяризації серед представників інших національних груп краю, виступає за збереження та збагачення вірменських національних традицій. Прагне до підтримки контактів з державними органами України й області з метою забезпечення колективних прав вірмен та вносить пропозиції щодо їх вирішення. З часу заснування Товариство провело ряд культурно-просвітницьких заходів.

У 1999 році завдяки товариству була організована недільна школа, де дітей навчали мові предків. Товариством «Арарат» видана книга про вірмен Закарпаття «Вірменський слід», укладена С. Нікогосяном. Вийшли у світ також книги С.Нікогосяна: «Стогін душі», яка присвячена жертвам Геноциду вірменського народу, «Запаліть свічки» – про народного майстра живопису Вірменії Мальвіні Балог та «Елегія каміння»  – про вірменські церкви.

За сприяння товариства «Арарат» закарпатська телерадіокомпанія підготувала понад 10 документальних фільмів. Зокрема телевізійний музично-поетичний фільм «Молитва каменю» (автор сценарію С.Нікогосян), який на міжрегіональному фестивалі теле- та радіопрограм «Україна – рідний край» (м.Одеса) було відзначено дипломом.

Товариство вірменської культури «Арарат» підтримує постійні зв’язки з Посольством Республіки Вірменія в Україні, співпрацює з вірменською громадою Угорщини, має підписані угоди про співробітництво з вірменськими товариствами Німеччини та Австрії.

Про вірмен на Закарпатті нагадує і пам’ятний знак на Київській набережній неподалік Закарпатського обласного драмтеатру. Він виконаний із дорогоцінного вулканічного каменю із зображенням хреста.

Підготували студентки відділення журналістики Галина Совбан, Ніна Шпиток за матеріалами:

  1. Якубова Л.Д. Національні меншини України [Електронний ресурс] // Енциклопедія історії України: Т. 7: Мі-О / Редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. НАН України. Інститут історії України. – К.: В-во «Наукова думка», 2010. – 728 с.
  2. Теоретичні засади визначення моделі міжетнічної взаємодії національних меншин у прикордонних регіонах / Т. Б. Халавка. // Державне управління: удосконалення та розвиток. – 2015. – № 9.
  3. Всеукраїнський перепис населення. Національний склад населення, громадянство [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://2001.ukrcensus.gov.ua/

Фото сайтів «Mukachevo.net» та «Закарпаття онлайн»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *