Літо — чудова пора не лише для відпочинку, але й для здобуття нового досвіду та заробітку. Багато студентів використовують цей час, щоб знайти тимчасову роботу, яка не лише допоможе фінансово, але й поліпшить професійні навички та розширить мережу контактів. У цьому матеріалі ми дізнаємося про варіанти підробітку для студентів від тих, хто вже знайшов його. 

Журналіст

Професія журналіста є однією з найцікавіших і найвідповідальніших у сучасному світі. Журналісти працюють у різних медіа — газетах, журналах, на телебаченні, радіо та в інтернеті. Їхнє головне завдання — збирати, аналізувати та поширювати інформацію.

Ось так Валерія Мельник, студентка УжНУ, розповіла про свою роботу: «Я працюю в інформаційно-видавничому центрі Ужгородського національного університету, маю статус журналіста від університету. Ця робота приносить мені задоволення, адже я професійно розвиваюся. Виконуючи різні завдання, вдосконалюю свої знання і навички. На початку проходила стажування, де мене навчали правильно писати статті, звертати увагу на важливі деталі та робити фотографії з кращих ракурсів. Мене також навчали враховувати інтереси аудиторії. З часом я зрозуміла, як і що потрібно робити. Навантаження не відчуваю, оскільки працюю на пів ставки, але в майбутньому планую перейти на повну ставку. Загалом я працюю один або кілька разів на тиждень, залежно від кількості подій». 

Вебдизайн

Робота вебдизайнера — це творчий процес створення зовнішнього вигляду вебсайтів або вебдодатків. Вебдизайнер відповідає за структуру і вигляд інтерфейсів, забезпечуючи їхню зручність, естетичний вигляд для користувачів. Ця професія вимагає знань у галузі дизайну, кольору, типографії та інтерактивного дизайну. Вебдизайнер також працює з графікою, анімацією та іншими мультимедійними елементами для створення візуально привабливих інтерфейсів, що відповідають функціональним потребам проєкту.

Руслан Кім, випускник Харківської державної академії дизайну і мистецтв, поділився своїм досвідом: «Протягом останніх шести років я вивчаю вебдизайн. Близько року тому мені пощастило знайти роботу в чудовій компанії, що спеціалізується у цій сфері. Вебдизайн виявився для мене не лише дуже цікавим і корисним у професійному розвитку, але й наповненим викликами. Було досить складно адаптуватися до вимог клієнтів і дотримуватися дедлайнів. Крім цього, мені довелося освоїти нові інструменти та програмне забезпечення, з якими я раніше не працював. Я розумію важливість командної роботи, та як ефективна комунікація з колегами може покращити кінцевий результат. Крім того, я став краще орієнтуватися в сучасних тенденціях вебдизайну і зрозумів, наскільки важливо постійно вдосконалювати свої навички. Все почалося з мого невеликого портфоліо, яке привернуло увагу людей. За своєю природою я людина, яка дуже швидко здається, і було безліч ситуацій, коли я хотів відмовитися від усього, оскільки нічого не виходило. Студентам хотів би сказати: все залежить тільки від вас. Старайтеся і постійно вдосконалюйтеся!».

Сфера обслуговування

Робота офіціантом може бути цікавою і динамічною та допомагає розвивати комунікативні навички. Прийом замовлень передбачає спілкування з клієнтами, знання меню та вміння пояснити, порекомендувати страви, а також знання POS-системи для замовлень.  Окрім цього, офіціанти повинні вміти швидко реагувати на потреби клієнтів, вирішувати можливі конфлікти. Важливими навичками є комунікабельність, ввічливість, стресостійкість, здатність працювати в команді, а також вміння швидко та ефективно виконувати свої обов’язки. Професія популярна серед молоді, адже можлива часткова, погодинна робота, яку молодь поєднує з навчанням. 

Олександра Борбуцька, студентка УжНУ, зазначає: «Я підпрацьовуюю в кафе в центрі міста. Це моя перша робота, тому починати було досить складно. Головне завдання? — Продавати і ще раз продавати! Думаю, саме цей досвід буде найкориснішим для моєї майбутньої кар’єри у сфері реклами. Напевно, найскладніше в роботі офіціанта — знайти спільну мову з людьми. Багато хто не поважає персонал кафе, поводяться грубо, тикають та дозволяють собі недоречно висловлюватися. Та не все так погано, адже є і хороші відвідувачі, заради яких я і далі працюю! Здається, я навчилася знаходити підхід до кожного, працювати в колективі і, як я вже казала, продавати».

Отже, підробіток для студентів є важливим етапом їхнього професійного та особистісного розвитку. Однією з основних переваг є можливість поєднувати навчання з практикою, хоча нерідко це вимагає навичок таймменеджменту: потрібно збалансувати навчання, роботу, час для себе. Важливо зрозуміти, що кожна робота, навіть якщо на перший погляд неідеальна, може стати першим кроком на шляху до майбутнього успіху. Крім того, підробіток часто допомагає опанувати не лише технічні аспекти, але й навчитися комунікації, роботі в команді, вирішенню конфліктів. Загалом це допомагає збільшити мережу зв’язків. Також це можливість вчитися, рости, розвиватися, готуючись до майбутніх професійних викликів.

Дар’я Ліхоліт, студентка 1 курсу спец. «Міжнародна журналістика»

Головне фото з сайту «Unsplash»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *