На Закарпатті проживає 35 тисяч представників румунської нацспільноти. В нашій області вони – автохтонні жителі Мараморощини. Населяють в основному територію сучасної Солотвинської селищної громади, до складу якої входить кілька населених пунктів.

Мова, якою розмовляють румуни Закарпаття, вважається одним із найкращих прикладів діалектної румунської.

Матеріали до теми:Нащадки даків, автохтонні жителі Марамарощини”, “Як країни-сусідки Закарпаття допомагають Україні під час війни”

В одному з таких сіл, де розмовляють особливим діалектом, народився Тарас Дацьо. Після закінчення місцевої школи, потім Ужгородського національного університету почав працювати на кафедрі румунської філології. Зараз є старшим викладачем кафедри романських мови та зарубіжної літератури та відомим перекладачем. Він супроводжує всі офіційні делегації, які приїжджають із Румунії на Закарпаття, а також їздить до сусідньої країни, забезпечує переклад посадовців, представників УжНУ. Сам бере участь у різних міжнародних проєктах, та з 2022 року працює з різними фондами, організаціями як волонтер, привозить гуманітарну допомогу.

Тарас Дацьо зазначає, що з перших днів повномасштабної війни румуни Закарпаття допомагають людям, які в перші дні їхали до західного регіону, намагалися знайти прихисток у сусідній державі. Такі населені пункти, як Солотвино, прийняли велику кількість українців. Також забезпечували інформацією, спрямовували в безпечні місця.

Румун Закарпаття Тарас характеризує як дуже достойних, газдівних людей: «Румуни Закарпаття завжди мали і мають той хист знаходити вихід із ситуації. І як почалася війна, вони дуже активно включилися в роботу, було створено багато волонтерських організацій, волонтерів, які почали використовувати власний транспорт, їздити за кордон, перевозити допомогу».

Читайте також: “Як на Закарпатті відзначають Мерцишор – свято весни, любові і традицій”

Значна допомога з Румунії під час війни організована завдяки Союзу українців Румунії. Тарас Дацьо тісно співпрацює з ними, бере участь у різних культурних, освітніх заходах, покликаних нагадати іноземцям про війну і закликати до більшої підтримки нашої держави. Також у рамках програми Erasmus+ він відвідує закордонні університети з лекціями про Україну. Вважає, що потрібно використовувати будь-який майданчик та за будь-якої нагоди говорити про біль і трагедію українців, поширювати правдиву інформацію: «Коли іноземці споглядають збоку, то здається, що все не так страшно, як є насправді. Важливо показати, наскільки жахлива ситуація з бомбардуваннями, знищенням критичної інфраструктури, що це все – нестерпні умови для життя».

Пропонуємо переглянути відео про життя румунської нацспільноти Закарпаття під час війни.

Над відео працювали:

Редактор, керівник проєкту – Євген Соломін

Коректура – Алла Соломіна

Сценарій, координація – Наталія Толочко

Зйомка – Микита Пацаловський

Монтаж – Микита Лісовець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *