Два призові місця в конкурсі вибороли випускниці кафедри журналістики. 

Дискусія «Регіональна журналістика в Словаччині та Україні: звідки черпати натхнення і як протистояти медіапустелі?» відбулася 26 червня в рамках роботи Інституту центральноєвропейської стратегії (ICES), а саме міжнародного проєкту «Посилення верховенства права на місцевому / регіональному рівні в Україні: приклад Закарпатської області».

Проєкт фінансується Міністерством закордонних справ Королівства Нідерландів в рамках програми MATRA. Передував заходу конкурс журналістських робіт з призовим фондом 500 євро, що тривав протягом квітня-червня цього року. У фокусі уваги були матеріали про Закарпаття, присвячені висвітленню тем регіонального розвитку, доброго врядування, соціальної згуртованості, міжетнічного діалогу, боротьби з корупцією, прозорості та верховенства права в області.

У дискусії про регіональну журналістику взяли участь медійники із Закарпаття та запрошений гість зі Словаччини – редактор тамтешнього видання «Korzár PreŠov» Міхал Франк; голова Ужгородського пресклубу Ірина Бреза; ініціатор і співорганізатор адвокаційних кампаній на захист зелених зон та історичної частини Ужгорода Олександр Ровняк. Модерувала розмову журналістка онлайн-видання «Varosh» Галина Гичка. Серед присутніх були закарпатські медійники, викладачі й студенти відділення журналістики.

Йшлося про проблеми в регіональних медіа, вплив дезінформації, медіабізнес, сучасні виклики, пов’язані з новітніми медіа, як-от телеграм-канали. Міхал Франк поділився власним досвідом і зазначив, що ситуація з регіональними медіа в Словаччині схожа з тією, що спостерігається на Закарпатті. Щоправда, в його країні ЗМІ не закриваються під час війни, як в Україні. Тамтешні видання використовують різні методи залучення аудиторії: «Ми практикуємо такий підхід: на онлайн-ресурсі подаємо демоверсію новин, а для повного прочитання потрібно придбати підписку. Це необхідний крок, щоб медіа могло бути незалежним від державного фінансування».

Після дискусії відбулося нагородження призерів конкурсу, яке провів директор ICES Дмитро Тужанський. Умови для участі, правила відбору оголосила перед ним комунікаційниця ICES Дзвенислава Білоног. Окрему номінацію журі присудило Олександру Ровняку, що разом із командою підготував відеорозслідування про ужгородський кар’єр. Два другі місця посіли журналістки каналу «21 Ужгород», випускниці відділення журналістики УжНУ Мирослава Гараздій з інтерв’ю про медіаграмотність та Олександра Артюхіна з програмою про громадську організацію «Я допоможу». Перше місце – за журналісткою «Укрінформу» Тетяною Когутич, що підготувала матеріал про доступність інфраструктури Мукачева й  Ужгорода для осіб з інвалідністю.

Насамкінець призери зробили фото на згадку, а далі зустріч перейшла у формат неформального спілкування.

Максим Костик, студент І курсу спец. «Журналістика»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *