22 вересня під геокуполом на проспекті Свободи викладачі кафедри журналістики Ярослава Шебештян, Галина Шаповалова, Наталія Толочко презентували колективну монографію «Закарпатські медіа крізь приму етнотолерантності». Наукова праця побачила світ у видавництві «Ґражда», її присвятили 20-літтю кафедри журналістики, яке відзначають цього року. Видання рекомендувала до друку Комісія з журналістської етики.

У монографії представлені результати наукових досліджень викладачів кафедри – доктора наук із соціальних комунікацій, завідувача кафедри Юрія Бідзілі, доцентів Ярослави Шебештян, Галини Шаповалової, Євгена Соломіна, аспірантки, викладачки Наталії Толочко.

Видання є узагальненням проєкту «Сприяння етнічній толерантності на Закарпатті шляхом запуску мультимедійної платформи», що тривав упродовж року на відділенні журналістики під егідою Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

В оформленні обкладинки монографії використали репродукції картин відомих закарпатських художників Федора Манайла, Адальберта Ерделі, Ференца Семана, Енді Воргола, що теж ілюструє полікультурність закарпатців.

Ініціаторкою презентації монографії у Львові стала стала членкиня комісії, кураторка медіакластеру «Територія свободи: ЗМІ» Форуму видавців, тренерка, журналістка Єлизавета Кузьменко.

Щодо структури ґрунтовної праці, у першому розділі ґрунтовної праці пояснено філософський, історичний, культурний, лінгвістичний, політологічний, юридичний аспекти дослідження тощо. Другий розділ стосується друкованих ЗМІ для нацменшин періоду ХХ-ХХІ ст., а в третьому розглянуто становлення і розвиток аудіовізуальних медіа для етноспільнот. У монографії є додатки, що ілюструють зміни в чисельності етноспільнот, містять приклади ЗМІ для національних меншин, покажчик друкованих видань, які виходили в різний час.

Крім результатів медіадосліджень, тут розглянуто також причини толерантності закарпатців. «Ми пояснюємо толерантність тим, що упродовж історичних періодів закарпатці постійно переживали утиски. Українці на Закарпатті є більшістю, вони повинні підтримувати меншість, забезпечувати права меншості. Будь-який представник нацменшини сьогодні може задовольнити свої культурні, інформаційні потреби, але зобов’язаний поділяти і наші національні цінності. Не буває толерантності однобічної, коли ми всіх поважаємо, а нас іноді зневажають. Поважати треба одне одного, гідність – це теж цінність», – зазначила під час презентації у Львові Ярослава Шебештян. Її колега Галина Шаповалова розповіла про ідею створення монографії, ознайомила присутніх із метою і завданнями проекту, присвяченого етнотолерантності, результатами роботи мультимедійної платформи «Media Vista». Викладач Наталія Толочко підготувала огляд сучасних медіа національних меншин, звернула увагу на зміни в інформаційному забезпеченні етноспільнот у контексті суспільного мовлення.

З-поміж гостей на презентації були рецензентка видання, заступниця генерального директора з наукової роботи Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, директор Науково-дослідного інституту пресознавства, професор кафедри медіакомунікацій Української академії друкарства Лідія Сніцарчук та доцент кафедри зарубіжної преси та інформації факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка Наталія Габор.

Зліва направо – Наталія Габор, Наталія Толочко, Галина Шаповалова, Лідія Сніцарчук, Ярослава Шебештян
З волонтерками Форуму видавців

Учасники заходу ставили чимало запитань, зокрема про поширення політичного «русинства» і московського патріархату в межах області, динаміку у розвитку етнічних  медіа тощо. На жаль, на Закарпатті продовжують виходити друковані видання «русинською» і телепрограма на «UA: Закарпаття» «Русинська родина», у яких пропагують існування окремої «русинської» мови, національності «русин», що загрожує цілісності України, інформаційному простору нашої держави.

Під час заходу йшлося також про те, що ситуація у сфері міжнаціональних відносин у краї переважно стабільна, утім від штучного нагнітання емоцій, створення конфліктів, навмисних провокацій Закарпаття не убезпечене. Тому в сучасних умовах медіапроєкти мовами нацменшин відіграють вкрай важливу роль у налагодженні міжкультурного діалогу, збереженні міжетнічної толерантності в регіоні.

За інформацією кафедри журналістики УжНУ

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *