На початку повномасштабного вторгнення до прикордонних сіл Закарпаття прибувало чимало людей, що рятувалися від війни. Серед тих, хто допомагав їм, були й місцеві угорці, які підтримували переселенців у різний спосіб, зокрема організовували гуманітарні вантажі та досі продовжують це робити. Пункти допомоги були створені при римо-католицьких і греко-католицьких церквах, різних організаціях, благодійних фондах.

Одним із відомих фондів, що допомагає переселенцям, родинам військових ще з 2014 року, є БФ “Карітас-Caritas Мукачівської греко-католицької єпархії”. Влітку 2023 року його директором став священник, угорець за національністю, Пейтер Скоропадський. Ще до того, як очолив фонд, разом із сім’єю він допомагав українцям рятуватися від війни – роздавав їжу й необхідні речі на кордонах, організовував логістику. Крім того, неабияк підтримував вірян, адже служив у кількох селах. Також їздив на Сумщину, доставляв гуманітарні вантажі.

Під час розмови отець ділиться емоційним моментом, що запам’ятався йому з перших тижнів війни: “Серед тих, хто стояв на кордоні, я побачив молоду пару, яка прощалася. Вони привернули мою увагу, обоє були дуже юні. Я запитав, звідки їдуть. Відповіли, що тікають від бомбардувань. Мама з маленькою дитиною, немовлям їхали за кордон, а чоловік залишався. Я запитав їх, що з ними буде, що станеться. Відповіли, що не знають… Я був зворушений, це залишилося в моїй пам’яті. Пригадую, що мені було дуже боляче, всю дорогу додому я плакав. Можливо, нагадали про себе ті труднощі і болі, що були до того часу, до того моменту. Ну, так чи інакше, ми не знаємо, що буде далі далі, але так чи інакше, сподіваємося на краще”.

Нині в “Карітасі” під керівництвом отця Пейтера налагоджена співпраця з сім’ями загиблих захисників, проводять табори для дітей військових, та й загалом чимало напрямків роботи, спрямованої на підтримку всіх, хто опинився в скруті.

Над матеріалом працювали:

Редактор, керівник – Євген Соломін

Коректура – Алла Соломіна

Сценарій, координація – Наталія Толочко

Зйомка – Микита Пацаловський

Монтаж – Микита Лісовець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *