Чи знаєте ви, як правильно розмовляти і взаємодіяти з військовими? Незважаючи на те, що повномасштабна війна триває майже два роки, деякі люди не вміють це робити. Тому 28 листопада студенти спеціальності «Міжнародна журналістика» 1-го і 2-го курсів із викладачкою англійської мови Наталією Драбов, відвідали психологічно-просвітницький простір «Дерево мого життя», де навчалися правильній комунікації з нашими захисниками.

Навчальну зустріч провели керівниця простору Любов Михайлюк, яка є консультантом військової психології, та співзасновниця Ксенія-Тереза Тернавська – аналітично орієнтована психологиня, авторка тренінгових програм.

Розпочали з перегляду відео про роботу психоемоційного центру, специфіку проєкту, а також про спілкування з військовими. «Ми черпаємо свій досвід від військових, а також обмінюємося з громадськістю, щоб люди змогли краще розуміти та прийняти їх», – поділилася Людмила.

Основна частина зустрічі була присвячена порадам, як спілкуватися з захисниками, щоб не нашкодити їм. Ось кілька правил поведінки:

1. Людяність – це базова поведінка, коли ми проявляємо толерантність до військових.

2. Взаємоповага – маємо ставитися з повагою до психологічних травм, навіть коли наші хлопці переживають контузії (струс мозку). Також вибудовуємо стосунки взаємоповаги: військовий має з порозумінням ставитися і до нас, а для цього маємо відчувати свої кордони, відстоювати їх.

3. Активне слухання – ми не маємо розпитувати військових, маємо навчитися їх слухати. Вони можуть поступово ділитися інформацією і важливо транслювати, що ми поруч навіть коли мовчимо, але в жодному разі не робити вигляд, що ви їх слухаєте. Військовий має бачити, що коли він відкривається – це важливо і для нас.

4. Не давати поради – замість порад ви можете просто розповісти, як пережили труднощі, але не радити щось, та в жодному разі не критикувати.

На тренінгу студенти також ділилися власним досвідом спілкування з військовими, ставили запитання, й отримали хороші враження від заходу.

«Мені дуже сподобалася зустріч із психологами, ми дізналися багато нового, особливо про те, що коли військовий прагне щось зробити, то не треба його зупиняти, адже це можуть бути наслідки війни. Варто дотримуватися тих рекомендацій, про які нам розповідали», – вважає Дар’я Ліхоліт.

«Нас тепло зустріли, пригостили гарячим чаєм та солодощами. Після цього в чудовому колі людей ми почали спілкування. Я дізналася такі деталі, про які навіть не задумовувалася. Тепер мої знання знанчо кращі. Такі зустрічі є важливими для студентів, дозволяють вивчати нове, розслабитися від навчання та познайомитися з цікавими людьми. Дякую викладачці з англійської мови Наталії Юріївні за організацію цієї події і створення цікавої теми для обговорення», – поділилася Анна Петрішка.

«Цей захід був надзвичайно корисним та захопливим. Я отримала цінні поради від експертів і тепер я краще розумію, як взаємодіяти з військовими», – зазначила Аліна Турок.

«Лекція в центрі психологічної допомоги була для мене дуже корисною, незважаючи на те, що більшість із почутого я знала до цього. Відео з військовими дуже  проникливі, вразили мене до сліз. Я вважаю, що такі тренінги корисно і потрібно проводити для студентів, дорослих та, можливо, навіть дітей. Це зробить нас усіх толерантними та допоможе нашим захисникам відновлюватися скоріше», – вважає Маріана Чайбинець.

Отже, студенти, які були присутні на тренінгу, отримали корисні поради від експертів Любові Михайлюк та Ксенії-Терези Тернавської. Захід дозволив їм збагатити свої знання про правильну комунікацію з військовими. Молодь вкотре переконалася в тому, наскільки важлива толерантнна поведінка, допомога і підтримка в суспільстві.

Кароліна Попович, Марина Шекмар, студентки 1 курсу, спец. «Міжнародна журналістика»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *