Під час «Тижня угорських страв», що цього року відбудеться вже увосьме і триватиме з 20 до 23 лютого, буде нагода скуштувати найкращі страви угорської кухні у відомих закладах харчування зі знижкою від 25 % до 50 %. Окрім того, нещодавно побачила світ українськомовна версія видання «Гастрономічний путівник Закарпаття», яке стане в пригоді тим, хто цікавиться національною кухнею угорців.

Про особливості проведення «Тижня угорських страв», а також вихід путівника організатори розповіли 6 лютого під час пресконференції в селі Сюрте, що неподалік Ужгорода. Престур для журналістів організував Ужгородський пресклуб.

Модератором заходу став Йосип Торпоі, почесний голова Закарпатської угорської туристичної ради. Про заходи, які пов’язані з туризмом та гастрономією на Закарпатті, розповідали Іштван Грежа, уповноважений міністра, відповідального за розвиток співпраці Саболч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області, а також за координацію програми розвитку дитячих навчальних закладів Карпатського регіону; Андрій Мештер, голова Закарпатської Угорської Туристичної Ради; Федір Шандор, професор, голова регіональної туристичної організації Закарпаття; Ласло Пасторніцький, член президії Закарпатської угорської туристичної ради, власник закладу, в якому відбувалася зустріч. Перекладачем був Юрій Лендьел – він допомагав журналістам зрозуміти угорськомовних організаторів.

На захід завітали і інші поважні гості: Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району та депутат Ужгородської районної ради; Йожеф Бугайло, Генеральний консул Угорщини в місті Ужгород; Матяш Сіладі, керівник консульства Угорщини у місті Берегові.

Андрій Мештер, голова Закарпатської угорської туристичної ради, зазначив, що мета «Тижня угорських страв» – аби туристи, які приїжджають зі всієї України, а також з-за кордону, дізналися про угорську кухню. Було непросто переконати власників гастрономічних закладів долучитися до такої акції, але мети досягли.

«Люди, які приїжджають на Закарпаття, чують про місцеву угорську кухню завдяки «Тижню угорської кухні». Інший наш проєкт – українськомовний «Гастрономічний путівник Закарпаття». Це видання може бути посібником для туристів, в якому вони зможуть знайти місцеві ресторани. Ідея виникла у 2018 році у Федора Шандора. Наприкінці 2018 року цей путівник з’явився як додаток до угорського журналу «Угорська кухня». З того часу виданню вдалося потрапити майже у кожен куточок Угорщини», – розповів Андрій Мештер.

Угорці чекають відгуки про путівник від українців, на чому наголосив Іштван Грежа, уповноважений міністра, відповідального за розвиток співпраці Саболч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області, а також за координацію програми розвитку дитячих навчальних закладів Карпатського регіону. «Путівник не є дзеркальним перекладом оригіналу. Звичайно, ми вживаємо одні і ті ж страви, але з дитинства в кожного є різні спогади про рідну кухню, страви, які готувала мама. Можемо казати, що ця книга –  слов’янська версія нашого попереднього путівника», – зазначив пан Грежа.

До пресконференції долучився і Федір Шандор, професор, голова регіональної туристичної організації Закарпаття. Серед іншого він зазначив, що упродовж останніх трьох років до «Тижня угорських страв» приєдналися Мукачево та Ужгород – міста, де угорців проживає менше, але інтерес до такої акції зростає. «Сьогодні ми ведемо переговори з вісьмома країнами для об’єднання у спільний шлях «Карпатське вино». Сподіваємося, цей захід вийде цього року на новий рівень. Завдяки харківським архівам, де зберігається інформація про австро-угорських полонених, невдовзі буде опубліковано путівник «Солдатська кухня Першої світової війни»», – зазначив Федір Шандор.

Власник закладу, у якому тривала пресконференція, Ласло Пасторніцький додав, що цього року до «Тижня угорських страв» долучився 21 заклад з Ужгородського, Мукачівського, Берегівського, Виноградівського та Рахівського районів. Власники колективно вирішили, що 20 лютого, у «Жирний четвер», будуть надавати відвідувачам знижки 50%, наступні 3 дні – 25%. На цей період створять окреме невелике меню, на страви та напої з якого будуть діяти знижки. «Для нас велика радість, що з року в рік приєднується все більше і більше закладів. Це є запорукою того, що в угорської кухні на Закарпатті є велике майбутнє. Завжди намагаємося цей захід провести перед Великим постом, щоб можна було спробувати смачні угорські страви», – додав пан Ласло.

На початку і наприкінці пресконференції учасників розважав танцювальний колектив «Орхідея». Усі присутні мали нагоду скуштували колоритні угорські страви, які будуть представлені й під час «Тижня угорських страв».

Вероніка Степанчак, Ірина Неменуща, студентки відділення журналістики

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *