Серед найкращих циклічних спортивних телепрограм, визначених під час ХІХ Всеукраїнського конкурсу серед журналістів «Україна олімпійська», є і програма закарпатців. Це «Територія спорту», автором якої є кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики, член Асоціації спортивних журналістів України Володимир Тарасюк. Разом із ним над випусками працюють і студенти відділення журналістики, а виходить програма на телеканалі «TV21 Ungvar». 

Підбиття підсумків конкурсу відбулося в грудні під час засідання Комісії НОК «Преса та комунікації». Переможців визначали у десяти номінаціях. Телепрограму закарпатців разом із програмами «UA:Спорт» (UA:Перший),  «Спорт дайджест» (Хмельницький),  «Олімпійський backstage» (спільний проект агенції «Медіаспорт» та телеканалу «XSPORT») визнали лауреатами в номінації «Найкраща циклічна спортивна телепрограма». В ефірі «Територія спорту» представлена менше року, але за цей час вийшло майже півсотні її випусків.

«Ідея полягала в тому, щоб зробити програму яка була б інформаційною та водночас пізнавальною, – розповів Володимир Тарасюк. – Щоб люди могли дізнатися не тільки про головні спортивні події на Закарпатті, а й про нові види спорту, користувалися порадами, запропонованими в програмі. Скажімо, настановами, як правильно бігати чи ефективно робити зарядку тим, хто прагне схуднути. Усі теми органічно і вливаються в «Територію спорту». За минулий рік (неповні 9 місяців) ми висвітлили понад 50 видів спорту, не беручи до уваги матеріали про загальноспортивні та «фітнес»-теми зокрема. Програма виходить в ефір щосереди й дає можливість зацікавити спортом і тих, хто з ним іще недостатньо обізнаний. Удячний телеканалу, що не лише повірив у мій проект, а й дає можливість нашим студентам робити перші кроки на телебаченні поза стінами університету. Це нелегка й оперативна робота, котра потребує клопіткої праці. Особливо у вихідні».

Студентам подобається робота над телепрограмою, про що вони розповіли виданню «Media Vista».

Тетяна Лесюк, студентка 3 курсу відділення журналістики, авторка рубрики «Спортивна абетка»:

– Спортивне спрямування програми спочатку було для мене досить незвичним. Але я вирішила, що це хороша можливість здобути навички, попрактикуватися. Завдячую Володимиру Юрійовичу за це. Він допомагав обирати теми, пояснював, що буде цікаво для глядача, розповідав про специфіку телебачення. Зараз уже сама шукаю теми, зокрема беру до уваги цікаві спортивні події, нові види спорту на Закарпатті. Обираю відповідно до пори року. Варто розповідати в рамках рубрики й про здобутки наших спортсменів, активне дозвілля. Загалом це хороша практика в процесі навчання.

Кароліна Бучковська, студентка 4 курсу:

– Кілька разів я мала чудову можливість записуватися для «Території спорту». Для мене як для журналістки, котра хоче реалізувати себе в спортивній сфері, це був крутий досвід. Володимир Юрійович завжди радо допомагає студентам, які хочуть навчатися. Приємно, що є така можливість. Одного разу, після матчу Україна – Португалія, я була навіть у ролі інтерв’юйованої – розповідала про життя футбольної фанатки, про саму гру. Загалом це теж оцінюю як добрий досвід, бо мала можливість відчути себе на місці людини, у котрої беруть коментар. Словом, люблю ділитися тим, що подобається. Моя улюблена рубрика в цій програмі – «Спортивна абетка», дуже сподобався випуск про парапланеризм. Сьогодні постійно дивлюся випуски цієї програми, бо вони дійсно дуже цікаві.

Оксана Кичера, студентка 4 курсу:

– Під час співпраці брала на себе і роль кореспондентки, і пропонувала теми для зйомок, і неодноразово долучалася до монтажу програм. Найчастіше, звісно, начитувала тексти. Тобто все, із чого складається підготовка матеріалу до випуску, я спробувала. Запам’ятався день, коли мала три зйомки поспіль. Майже хвилина у хвилину. До того ж у зовсім різних місцях. Перша подія відбувалась на полігоні в селі Оріховиця, наступна – у спорткомплексі «Юність», а третя – теж в обласному центрі, на Театральній площі. Потрібно було встигнути всюди! І такий темп роботи мені подобається найбільше. Наразі працюю над бакалаврською роботою про закарпатських спортсменок. Ця тема обрала мене сама, можна сказати. Хотіла, щоб науковим керівником був саме Володимир Юрійович Тарасюк, адже мені подобається співпрацювати з ним. Колись казала, що є три напрямки, у яких працювати точно не буду: політика, релігія і спорт. Але це з часом пройшло. Наразі я не проти розвиватися й надалі працювати в обраному напрямку».

Тож вітаємо лауреатів конкурсу. Бажаємо їм цікавих інформаційних приводів, наснаги і вдячних глядачів!

Нагородження відбудеться 27 лютого в Києві.

Анна-Ніколетта Цап, студентка відділення журналістики.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *