10 вересня, в рамках роботи пресклубу молодого журналіста «Медіаперспективи», відбулася зустріч із Поліною Моругою, студенткою 3 курсу спеціальності «Міжнародна журналістика», яка цілий семестр навчалася в Загребському університеті за програмою Erasmus+.

На початку зустрічі доцентка кафедри, координаторка пресклубу Наталія Толочко ознайомила студентів 1 і 2 курсу з особливостями його роботи та розповіла про додаткові можливості вивчення англійської мови.

Поліна Моруга підготувала присутнім презентацію і  поділилася враженнями від навчання: «Програма Erasmus+ – це чудовий шанс розширити свій кругозір, здобути новий досвід та отримати безцінні спогади. Про Erasmus+ я дізналася з каналу кафедри журналістики в телеграмі, де опублікували інформацію про семестрове навчання в Хорватії. Почитавши про таку можливість, я одразу зацікавилася.  Звичайно, були сумніви, чи зможу? Адже це інша країна, інша мова та культура, про яку майже нічого не знаю. Але вирішила спробувати, про що жодного разу не пожаліла!».

По приїзду в Хорватію Поліну поселили в гуртожиток. Харчувалася дівчина в їдальні, де студентам надавали велику знижку, тому обід міг коштувати приблизно 80 євроцентів, що дуже дешево для цієї країни. Перевагою програми є велика стипендія для українців, що покривала всі потреби.

Дівчина зазначила, що на початку навчання їй було досить складно звикнути до пар, які тривали англійською мовою: «Коли почалися лекції, я не могла «переключитися» з української на англійську, було непросто зрозуміти різні терміни. Також дистанційно я навчалася в нашому університеті, тому потрібен був час, щоб звикнути до цього режиму. Але згодом зрозуміла, що коли вчасно виконувати всі завдання, то можна все встигнути і навіть залишиться вільний час. Я познайомилася з новими друзями з Туреччини, Польщі, Литви та України, з якими пізніше ми багато подорожували. Побувала в трьох містах Італії: Мілані, Венеції та Вероні. Також вдалося поїхати в Іспанію, її столицю Барселону, де мені сподобалося найбільше. Ми багато гуляли містом, ходили на різні фестивалі та насолоджувалися атмосферою країни. Незважаючи на те, що ми були за кордоном, не забували й про Україну. Вечорами гуляючи містом, співали українські пісні та вчили наших друзів з інших країн розмовляти українською. У Вербну неділю відвідали хорватський костел та освятили гілочки верби».

Після розповіді Поліни студентки 2-го курсу Валерія Мельник та Олександра Борбуцька провели інтерв’ю, під час якого дівчина відповіла на різні питання. Зауважила, що програма дала їй багато можливостей та класний досвід. На запитання про те, де хотіла б продовжити навчання, відповіла, що наразі в Україні освітній процес звичний та приємніший для неї.

Ванесса Коряк, студентка 1 курсу кафедри журналістики

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *