Вихованки гуртка юних журналістів із Мукачева відвідали медійний підрозділ УжНУ. Приїхали дізнатися більше про професії журналіста, міжнародного журналіста, рекламника й піарника. Це вже третя подібна поїздка за роки співпраці між гуртком і кафедрою.

10 дівчат, які навчаються у 7-11 класах, супроводжувала керівниця, заслужена журналістка України Ядвіга Балога.

Студенти з викладачами кафедри підготували насичену програму, що почалася з презентацій про навчання й дозвілля, відеовражень про навчальний рік, тестування. Гуртківців вітав завідувач кафедри журналістики Євген Соломін.

Модерували першу частину студентки 2 і 3 курсів Лілія Гложик і Тетяна Тарасюк. Зокрема, під час тестування допомогли школярам визначити тип особистості та спеціальність, до якої мають схильність: «Журналістика», «Міжнародна журналістика» чи «Реклама та зв’язки з громадськістю».

Після презентаційної частини відвідали редакцію університетської газети «Погляд», де студентка-журналістка Софія Скиба розповіла про роботу над часописом, поділилася враженнями від підготовки матеріалів.

У редакції «Погляду» почалася й третя, інтерактивна частина програми – квест. Школярі могли уявити себе журналістами-розслідувачами, бо згідно з легендою, напередодні невідомий викрав символ кафедри – «Словник журналіста». Тож вихованці гуртка мали знайти його. Працювали двома командами, кожна з яких отримала куратора – другокурсників Лілію Гложик, Максима Костика. На різних етапах випробування школярів спрямовували студенти 2 і 3 курсів та працівник телерадіоцентру Микита Лісовець, який розробив квест. Діти відгадували різні завдання, вправи, пов’язані з журналістикою. Перемогла перша команда. Знайдені примірники «Словника журналіста» і солодкий презент стали винагородою.

Гурток юних журналістів у Мукачеві відвідує близько 60 осіб. Протягом навчального року вони виконують різноманітні завдання, зокрема записують інтерв’ю, проводять опитування тощо. За словами Ядвіги Балоги, передусім школярі здобувають навички комунікації. Оскільки сучасні діти багато часу проводять із гаджетами, важливо навчити їх живій комунікації, зокрема правильно ставити запитання, не боятися почати розмову. «Ми намагаємося забезпечити умови, за яких вихованці гуртка будуть мати більше комунікації та командної роботи. Також разом створюємо власну газету, для якої школярі пишуть матеріали, готуємо публікації для нашого сайту», – додала Ядвіга Балога.

Завершальна частина зустрічі відбулася в телестудії, де школярі спробували себе в ролі журналістів та операторів, записували інтерв’ю, спілкувалися зі студентами-медійнками. За активну участь отримали сертифікати, зробили спільне фото на згадку.

Максим Костик, студент 1-го курсу, спец. «Журналістика»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *