В Ужгороді відбулася презентація нової книги військовослужбовця, громадського діяча Юрія Гудименка «Історії та війни». Захід пройшов 28 листопада в готелі «Apartel Uzhhorod» за підтримки БО «Українська фундація «Мрія». Модерувала презентацію волонтерка, дитяча письменниця, блогерка Тетяна Комлик (Татуся Бо).

Юрій Гудименко народився в Запоріжжі. Історик за освітою, лідер руху та однойменної партії «Демократична Сокира». У день повномасштабного вторгнення перебував  у Маріуполі, де займався волонтерством. Чоловік одразу вступив до лав ЗСУ і служив на посаді сапера 130-го батальйону сил Територіальної оборони. На жаль, був поранений на Харківщині.

Саме під час лікування й реабілітації у США написав книгу «Історії та війни». Каже, що мотивувало його бажання пояснити, як змінюється людина під час війни: «до» і «після» – це дві абсолютно різні особистості з різними інтересами й різними цілями.

Гумор та іронія в книзі не дозволяють нудьгувати, хоча дітям Юрій не рекомендує читати її. Військовий описує, як зустрів на фронті людей, що переосмислили все після повномасштабного вторгнення і нарешті зрозуміли, що для них означає Україна.

На жаль, на війні Юрій втратив побратимів, яким присвятив епіграф до книги. Тому на кожній презентації, де б він не був, на перших рядах – тільки прапори, бо це місця для його загиблих побратимів… Ці місця завжди вільні для них.

На презентації говорили й про актуальні проблеми, зокрема зменшення донатів для військових. Військовий вважає однією з причин те, що люди збідніли, економіка зараз у скрутному стані. Друга причина – немає позитивних новин із фронту, тому люди стараються відгородитися від таких повідомлень, зменшується кількість грошових переказів. Найбільше донатили тоді, коли військові звільняли території від окупантів. Натомість для військових мотивацією є те, що цивільні підтримують їх і допомагають, саме тому ЗСУ досягає все більших і більших успіхів на фронті.

 

Рената Канюк, Юлія Скира, студентки 1 курсу кафедри журналістики

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *