Закарпаття  – моє відкриття року та родзинка західної України.

Маючи славу найбезпечнішого регіону, ставши форпостом між Україною та Європою, Закарпаття лишається для мене загадковим. Тут теплий клімат, неймовірна природа і діалекти, які не треба пояснювати, адже їх здатен зрозуміти щирий поціновувач цього краю.

Стародавні замки, сироварні, миловарні, теплиці …. ферми равликові, буйволині, оленячі, страусині, – і це далеко не весь перелік того, що може вас здивувати.

У цьому регіоні збережені прекрасні традиції релігійних свят,  мирно співіснують різні конфесії. Здається, Закарпаття лишило собі краще з усіх культур, які поширювалися тут.

Що обов’язково зробити на Закарпатті, коли вперше приїхали сюди?

1. Завести друзів! Тоді дізнаєтеся про суть традиції «вийти на каву», а розійтися через 3-4 години. Зрозумієте, як смачно готують місцеві господині і точно запам’ятаєте десяток закарпатських слів.

2. Скуштувати справжній бограч. Загалом пробуйте все, що пропонують, – тут справді смачно. А з настоянками – ще й весело.

3. Поїхати в термальні басейни. Їх тут чимало, на будь-який смак і гаманець. Є красиві сучасні комплекси, аквапарки. Крім того, це корисно для здоров’я.

4. Потрапити хоча б в один замок та обов’язково – послухати екскурсію. Поринути в історію, відчути всю велич високих стін, які століттями спостерігають за подіями та бережуть секрети, – надзвичайне естетичне задоволення.

5. Ферми. В ідеалі відвідайте всі, а якщо мало часу, хоча б одну. Особливо, коли подорожуєте з дітьми.

6. Виноробні і сироварні – смачно, цікаво і весело.

7. Їдьте в гори. Ідеально – на Синевир, а дорогою не забудьте заїхати на водоспад Шипіт та в реабілітаційний центр для ведмедів.

8 Якщо запросять на весілля – не думайте відмовлятися! Стільки традицій і людей на святі ви не побачите нігде!

9. Навесні неймовірно гарно цвітуть сакури, а ще завітайте в Долину нарцисів. Тут дуже романтично. Ідеальне місце для того, щоб зробити пропозицію коханій.

10.Головна і дуже важлива порада: знайдіть можливість відпочити на Закарпатті якомога довше й у вас буде можливість закохатися в цей регіон, з’явиться бажання повертатися сюди знову і знову.

А якщо дозволяє сімейний статус, закохайтеся в закарпатця або закарпатку. Про це – в наступному матеріалі.

Валерія Величко, студентка-магістрантка

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *