23 листопада на філологічному факультеті відбувся виховний захід у форматі круглого столу, під час якого вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років. Провели його з метою виховати в молоді почуття солідарності та відповідальності перед тими, хто загинув від голоду. Таких українців згадують щороку в четверту суботу листопада о 16:00 хвилиною мовчання і запаленням свічок.

Ведучі виховного заходу Анастасія Пікало та Нікіта Лісовець розпочали його хвилиною мовчання, після чого студенти кафедри словацької філології Богдан Лисаков та Сергій Марушка відтворили історичні факти, хронологію подій 1932-1933 років. Студентки кафедри української мови Наталія Вийбер та Вівіен Надь розповіли про довгий шлях до визнання Голодомору геноцидом проти українців. А Вікторія Цогла та Агнеса Русин нагадали про відображення Голодомору в художніх творах. Завершив зустріч журналіст Максим Галашко, презентувавши відеороботу, створену 2-курсниками кафедри журналістики з метою вшанування загиблих під час Голодомору.

Декан філологічного факультету, професор Юрій Бідзіля подякував присутнім, що прийшли віддати шану та згадати страшні сторінки історії.

«Виходячи з того, що зараз відбувається в нашій країні, ми знову і знову розуміємо, що про Голодомор потрібно пам’ятати. Якби ми не забували, не пробачали й згадували частіше то, можливо, сьогодні події розгорталися б по-іншому. Тому інформацію потрібно передавати своїм дітям і не забувати, що нас вже хотіли знищити. Зараз це знову хочуть зробити, але в них не вийде», – розповіла про важливість збереження пам’яті про Голодомор Марта Демчик, заступниця декана з виховної роботи.

Трагічні події, які розгортаються на наших очах, є найкращим підтвердженням того, що злочинні дії катів, які не відповіли за геноцид, продовжуються. Ті, хто чинить злочин проти нашого народу, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

Валентина Макар та Ольга Шанта, студентки 1-го курсу кафедри журналістики

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *