У сучасному світі знання мов є ключем до багатьох можливостей: від роботи в міжнародних компаніях – до подорожей та нових знайомств. Однак вивчити іноземну не так легко. На це потрібно багато часу, а ще важливо обрати правильну методику, яка підходить саме вам. Коли зрозумієте свої сильні сторони, навчання стане приємнішим. А, можливо, сподобається так, що крім однієї англійської, опануєте ще чотири, як героїня сьогоднішнього інтерв’ю.

Наталія Лукачко вільно володіє англійською, також угорською, норвезькою, трохи знає французьку, вивчає німецьку. Навчалася на політолога, перекладача англійської мови в Київській гуманітарній академії. Працювала за професією в Міністерстві оборони України в 2011 році. А тепер є менеджером зовнішньоекономічної діяльності в дочірній компанії «Trouw Nutrition Ukraine» міжнародного концерну «Nutreco» з центральним офісом в Голландії. Наталія охоче розповіла про себе, поділилася корисними порадами для вивчення мов.

– Якими мовами вільно володієте?

– Звісно, англійською, оскільки я вивчала її ще зі школи і продовжую вдосконалюватися, здобуваю нові навички, адже мова швидко забувається, якщо не використовувати її на практиці. Також володію угорською, норвезькою мовами. Крім того, пробувала вивчити французьку, поки що не спілкуюся нею вільно.

Можливо, це трохи очікувано, але моє бажання вивчати іноземні мови з’явилося ще в дитинстві. Мені завжди хотілося подорожувати, а для цього важливо знати англійську мову, яка є міжнародною. Тепер, тимчасово перебуваючи в Німеччині, мені допомагають ці знання, адже багато людей володіє англійською чи знає принаймні декілька слів.

– Які мови вивчати було складніше, а які легше?

– Англійську вивчила досить легко. Спочатку я зосереджувалася на граматиці, щоб складати базові речення, а потім розширювала словниковий запас. Вивчення угорської мови для мене було викликом, переконалася, що вона дуже складна. Підтверджую відомий факт – це одна з найскладніших мов у світі. Формування часів та відмінювання слів угорською мовою дійсно дуже непросто зрозуміти і запам’ятати. Угорська має багато винятків із правил, іноді їх більше, ніж самих правил. Загалом, спілкування з носіями цієї мови – найефективніший спосіб вивчення. Наприклад, зараз я проживаю в Німеччині, і тут в кожному районі є свої діалекти. Щоб добре вивчити мову, необхідно ознайомитися і з діалектними словами. Навіть у нашій країні це актуально: наприклад, ви можете прожити все життя в Україні, але, приїхавши на Закарпаття, не всі слова зрозумієте. Тому не хвилюйтеся, якщо не розумієте діалект, – це не означає, що ви нічого не знаєте.

– Які методи використовуєте для ефективного навчання?

– Англійську мову я вивчала ще зі школи, в мене була хороша викладачка, до якої я ходила на додаткові заняття. Знання були непоганими, однак коли вступила до університету, зрозуміла, що інші студенти володіли англійською набагато краще. Я не розчарувалася, навпаки – це стимулювало вивчати мову досконало. Я провела багато часу, читаючи підручники, оскільки, як майбутній перекладач, мала володіти бездоганно граматикою та  словниковим запасом. Починаючи з літератури, яку рекомендували викладачі, поступово переходила до читання художніх книг. Зараз я з великим інтересом переглядаю фільми в оригінальному озвученні, і це стало важливим етапом у процесі вивчення мови. Цей метод не лише поглиблює  словниковий запас, але й розвиває вміння розпізнавати різні акценти, інтонації, які використовуються в мові. Вивчаючи нову мову, спочатку зосереджуюся на граматиці, а потім переходжу до словникового запасу. Цей підхід для мене є набагато зручнішим.

– У вас був досвід роботи репетитором?

– Так, звісно, але це було недовго – приблизно рік. Мені подобалися заняття, але вони не приносили значної фінансової винагороди, у мене була інша основна робота. Та й підготовка до уроків забирала багато часу. Пам’ятаю, як ми аналізували слова пісень, які учні слухали по радіо, і які їм дуже подобалися. Також ми разом переглядали серіал «Друзі», який дуже легко сприймається і корисний для розширення словникового запасу. Я переглянула його кілька разів, тому деякі репліки вже знаю напам’ять.

– Що можете порадити людям, які хочуть вивчати іноземні мови?

– Найголовніша порада – це почати. Як кажуть, головне – бажання. Можна обрати різні програми для вивчення, але основне – це освоїти побудову речення. Слова можуть забуватися, якщо ви не знаєте, як правильно їх використовувати. Тому важливо вивчити основи граматики, і тільки після цього розширювати свій словниковий запас.  Якщо є можливість, найкраще побувати в країні, мову якої ви вивчаєте. Так ви швидко знайдете стимули для навчання, бо захочете, щоб вас розуміли.

– Як ви вважаєте, чи є різниця між вивченням мови в дитинстві та дорослому віці?

– Вважаю, що в школі я була розслаблена, моїм завданням було вчитися і все. Кожен обирав свій шлях. Дехто намагався вивчати мови, інші були менш зацікавлені. Тепер, коли я в Німеччині, все по-іншому. Тоді у мене був вибір, а тепер цього вибору немає. Я хочу, щоб мене розуміли, і щоб я розуміла оточуючих. Я не вірю, що дорослим важче вивчити мову, ніж дітям. Не вірю, що мозок старіє. Потрібно читати, вчитися, розвиватися. Пригадую ситуацію, яка мене дуже вразила. Коли їздила в Угорщину, в моїй групі було двоє літніх людей – за 60 років. Жінка була з Японії, а чоловік із Китаю. Вони вивчили мову краще, ніж я тоді – 25-річна. У них було багато часу на пенсії, що створило сприятливі умови для навчання. Тому ніколи не пізно почати.

– І на завершення: чому, на вашу думку, потрібно вивчати мови?

– Якщо ти не плануєш виїжджати за межі свого міста і не маєш бажання вчити мови, то, звісно, це не обов’язково. Але коли ти хочеш подорожувати, навіть базові знання тобі будуть корисні. Наприклад, коли стоїш на вокзалі і намагаєшся зрозуміти, з якої сторони приїде потяг, прості знання англійської можуть врятувати ситуацію. Загалом, вивчення мов розширює горизонти, відкриває світ, розвиває мозок, але рішення приймати тобі. І пам’ятай, найголовніше – це почати, а далі просто рухайся в певному ритмі, і ти здивуєшся, скільки вже знаєш!

Марина Шекмар, студентка 1 курсу, спец. «Міжнародна журналістика»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *