— Ти взяв зарядне? — запитую я.

Ми в коридорі. Місця тут небагато, тож всі ненароком штовхаються.

Тато закриває наплічник, піднімає очі та трохи роздратовано киває. Мій погляд мимоволі чіпляється за нашивки на рюкзаку: медвежа лапка, пара котячих очей, які в темряві світяться зеленим, а ще дивна деталь, бірка «призначено лише для ЗСУ, не для продажу», яка майже два роки живе життям повноцінного аксесуару.

Він закидає рюкзак за спину. Мама метушиться в пошуках ключів, знаходить їх у купі чеків і дає, аби я відімкнула двері.

Виходжу перша. Настрій дивний. Від квартири до автостоянки – кроків двісті. Ці кроки роблю не вперше. Здається, наче ми звикли, та всередині кожен раз щемить. Це завжди дорога в невідоме.

Погода змінилася. Похолоднішало, як годиться для листопада. Вечірнє сонце раз по раз ховається за хмарами. Минаю 50 кроків підʼїздом, ще сто перестрибуючи болото, потім близько 50 – щебнем до машини. Виходить дуже швидко. Час наче прискорюється, не дозволяє обернутися, змушує дивитися лише вперед. А саме туди дивитись не хочеться. Домівка пустіє на одну людину, на один голос, на одну думку. Знову кожен день чекати дзвінка, якого можна й не дочекатися.

Я виїжджаю до підʼїзду і зупиняюся. Спостерігаю, доки тато вкладе речі – той самий рюкзак з наліпками: медвежою лапкою та котячими очима, які світяться в темряві. Мама сідає позаду. Мовчазна.

— Перегазовуєш з першої на другу, — каже тато, коли ми опиняємося на дорозі.

Я не відповідаю, лише думаю, скільки часу ще не слухатиму ці зауваження? Півроку? Рік? Більше ніколи? Думаю, росія забирає не лише життя, вона забирає час. Час на розмови, зустрічі, радість.

Ми мовчимо і це незвично. Ніхто не хоче говорити про сумне, про дійсність. Крок за кроком, метр за метром подалі від дому, ближче до нової невідомості. Не нової, чергової.

Я паркуюся біля вокзалу. Час досі підганяє, хоча ми не запізнюємося. Хочеться впертися ногами в землю, врости коренем.

Попри години вечірньої метушні, навколо досить порожньо. Від автостоянки до другого перону я нарахувала кроків 400, і це з урахуванням того, що збилася двічі.

У людей часом дивна реакція на військових, вони чомусь опускають очі.

Доки ми йдемо, я ненароком помічаю такі погляди перехожих.

Тато не сумує. Він спокійний, посміхається.

— Домівка стане недосяжною для мене лише через тисячу кілометрів. А зараз, у дорозі, я ще буду подумки вдома, — пояснить він мені пізніше.

На пероні спочатку ми йдемо не в той бік, і лише пройшовши додаткових 40 кроків туди й назад, знаходимо потрібний вагон. Провідник перевіряє квиток. Тато зникає в проході, але через кілька хвилин виходить вже без речей. Крок за кроком наближаються найважчі хвилини.

Залишається ще трохи часу до відправки. Відволікаємося легкими розмовами про рутину. Жартуємо. Сумувати в нас не прийнято. Тож коли я трохи сильніше стискаю щелепи, ніж зазвичай, або частіше смикаю губами, уваги на це не звертають.

Тепер час грає у жорстоку гру. Він уповільнюється, наче навмисне хоче розплющити тебе власними емоціями. Ми чекаємо, а я подумки хочу, аби потяг вже нарешті рушив.

— Коли знову додому? — питаю.

Відповідь тата суха й лаконічна:

— Скоро.

Знову місяці чекання, тривоги, хвилювання. Поїзд у небуття. Питання без відповіді. Кроки без точної кількості.

Добігають останні пасажири. Провідник просить всіх, хто їде, повернутися до вагону. Обіймаємося.

Тато йде всередину, але визирає помахати рукою нам у віконечко. У нас є традиція, я завжди його в цей момент фотографую. Таких світлин у мене багато за останні роки.

Поїзд рушає і ми чекаємо, доки проїде останній вагон. Я востаннє обертаюся, спускаючись до підземного переходу: сонячне проміння фарбує залізничні колії. Прощання з обіцянкою зустрітися знову.

Попереду – 500 кроків додому, а з ними і ще тисяча кілометрів від.

Валерія Рубаняк, студентка 3 курсу спец. «Журналістика»

 

* Матеріал підготовлено в рамках дисципліни «Конвергентний нюзрум». Студенти виконували вправу «500 кроків» – готували текст у жанрах репортаж, есе, замальовка (на вибір), подолавши відстань у 500 кроків. Медійники 3 курсу самостійно обирали форму, місце, героїв для свого тексту…

Неочікувано для всіх Валерія написала про справжнього Героя – свого батька.

Низький уклін, безмежна вдячність йому і всім Захисникам України!

  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *