16 листопада на філологічному факультеті відбулася лекція-подкаст «Інклюзія». Її організувала спільнота «Rules Makers» – студентки математичного факультету Яна Балко, Софія Коваль, Вероніка Андрусик. Створення й запис подкасту відбулося в рамках програми UPSHIFT за підтримки ЮНІСЕФ та уряду Норвегії.  

Організатори визначили своєю метою допомогти створити інклюзивне суспільство й сприяти тому, аби кожен мав рівні можливості. Крім того – зруйнувати бар’єри та відкинути обмеження, здобути й поширити знання, вивчити термінологію для коректного спілкування з людьми з інвалідністю. До запису лекції-подкасту «Rules Makers» сформували також брошуру-підказку з відповідними термінами.

Модерувала зустріч Олена Біланіна, голова Ужгородської молодіжної ради, ведуча авторської програми «Молодіжна політика в дії» на інтернет-радіо «Єден», членкиня Молодіжної ради при Закарпатській ОДА/ОВА, амбасадорка Фонду родини Богдана Гаврилишина в Закарпатті. До розмови залучила Марину Сташину-Неймет, регіональну координаторку проєкту «Підтримка ВПО в Україні» у Закарпатській області, Сергія Летучого, ментора програми UPSHIFT, співака, автора-виконавця та громадського діяча. Вони розповіли про свій життєвий шлях, виклики та стереотипи, з якими стикалися, а також про проблеми сприйняття людей з інвалідністю в суспільстві. Про поняття «людина з інвалідністю» розповіла Марта Михайлець, психологиня, фахівець з психологічного здоров’я. Вона надала рекомендації для коректної комунікації. Також відповіла на питання слухачів.

Наприкінці заходу залучені до лекції-подкасту рекомендували присутнім  долучитися до масштабного руху за безбар’єрність. Молоді вкрай важливо брати участь у подібних ініціативах і допомагати створювати середовище, у якому буде комфортно всім. Завершилася лекція-подкаст музичним сюрпризом – піснями на гітарі у виконанні Сергія Летучого.

Фатула Анастасія, студентка 1 курсу, спец. «Журналістика»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *