Успіх в університеті – це найкращі результати у процесі навчання, які включають хороші оцінки, глибоке розуміння матеріалу, навички самостійного навчання, співпрацю в команді та задоволення від здобуття знань.

А що означає успіх для студентів старших курсів, і які поради вони дають першокурсникам?

Ми поговорили зі студенткою 2-го курсу юридичного факультету УжНУ Інною Пилип, яка переконана, що бажання вчитися – це запорука успіху в університеті. Інна відзначила, що їй дуже подобається навчатися в галузі юриспруденції та вона має амбіції побудувати успішну кар’єру. З гумором дівчина зазначила, що іноді бажання вчитися в неї виникало лише тому, щоб закрити сесію «автоматом». Для першокурсників Інна має таку пораду: «Просто любіть те, чим ви займаєтесь і будьте впевнені, що у вас все вийде. Всі проходили через невдачі. Головне в процесі навчання – позитивне ставлення та віра у власні сили!».

Студент 2 курсу історичного факультету УжНУ Михайло Лендел зізнався, що навчатися йому вдається, бо має хорошу пам’ять. При цьому переконаний, що успіх в університеті передбачає постійну роботу над собою. «Все досить просто: я вчуся, вчуся і знову вчуся. Перечитую один конспект декілька разів та намагаюся його запам’ятати. Також взагалі не хвилююся і просто насолоджуюся своїм навчанням, життям, адже обрав професію, яка мені подобається», – переконує Михайло. Для того, щоб скласти сесію «автоматом», йому допомагають усі вищезазначені методи, а також вміння зрозуміло, доступно, грамотно висловлювати думки.

«З початку навчального семестру я стараюся виконувати всі завдання та готуватися до практичних занять. Підготовка дозволяє правильно захистити свою доповідь й отримати хороші бали. І це дає можливість здобути оцінку «автоматом», здобути знання для модульних робіт. Тому іноді потрібно витратити більше часу на підготовку до практичних завдань, щоб потім легше готуватися до підсумкових робіт і, можливо, заробити автомат, а потім мати більше вільного часу», – розповів Євген Звонар, студент 3-го курсу економічного факультету УжНУ.

Крім ужнівців, ми запитали про те, як досягти успіху в навчанні, й студентку 4 курсу факультету психології Львівської політехніки Тетяну Симканич. Дівчина добре навчається і з власного досвіду радить такі лайфгаки для першокурсників: «Я просто добре знаю, якими шляхами мені легше сприйняти і запам’ятати інформацію. Для мене краще послухати на парі лекцію, ніж читати готовий матеріал, який нам надсилають у текстовому вигляді. Також для першокурсників важливо відразу запитати кожного викладача, за що саме він ставить оцінки і виконувати ці завдання, не витрачаючи час на інше, якщо у вас на меті – скласти сесію «автоматом». У нас таке буває рідко. Варто зрозуміти закономірність навчання і показати себе якнайкраще, особливо в тих ситуаціях, коли навчаєшся у великій групі».

Також ми запитали першокурсниць із двох різних факультетів, як вони прожили перші два місяці навчання, та як справлялися з першими труднощами.

«Для мене головний фактор продуктивного навчання – це сон, оскільки лише тоді, коли я висипаюся, можу працювати ефективно. Також мені допомагає те, що я не ставлю перед собою надмірних вимог і розумію свої цілі та завдання. Однак для досягнення успіху важливими є заняття спортом, які допомагають мені звільнити розум від зайвих думок», – поділилася думками студентка 1 курсу стоматологічного факультету УжНУ Ярина Малицька.

«Мене надихають і підтримують короткі поїздки з одногрупниками та дума про майбутнє, можливості туризму загалом. Навчатися складно, але мені завжди була цікава тема дослідження країн і згодом зрозуміла, що хочу пізнавати їх не лише теоретично, але й практично. Пристрасть до подорожей виникла ще в дитинстві. Рішення вступити на факультет туризму стало результатом моєї подорожі з класом, коли ми відвідали різні міста Європи», – розповіла  студентка 1-го курсу факультету туризму та міжнародних комунікацій УжНУ Юлія Віг.

Отже, щоб досягти успіхів у навчанні, потрібно докладати зусиль, працювати над собою, а ще не забувати про відпочинок і позитивний настрій. На основі порад різних студентів та вже власного досвіду, хоч і невеликого, радимо:

1. Любіть те, чим займаєтеся.

2. Не хвилюйтеся, будьте впевнені у своїх знаннях, до яких ви доклали зусиль.

3. З’ясуйте, якими шляхами вам легше запам’ятовувати інформацію, адже знайшовши золоту середину, вам стане краще вивчати матеріал.

4. Не лінуйтеся, краще витратити більше часу на підготовку під час практичних робіт, адже це може допомогти під час модульного контролю.

5. Для продуктивної праці важливий здоровий сон, не забувайте про нього.

6. Пам’ятайте, що успішне навчання вимагає рівноваги між навчанням та відпочинком, тому піклуйтеся про фізичне й ментальне здоров’я.

Марина Шекмар, Аліна Турок, студентки 1 курсу, спец. «Міжнародна журналістика»

Фото з сайту Unsplash, автор Jasmine Coro

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *