В День української писемності та мови студенти філологічного факультету приєдналися до всеукраїнської акції і написали радіодиктант національної єдності. Традиційно диктант писали 9 листопада. Втім цього року – на два тижні раніше – 27 жовтня, що пов’язано з переходом церкви на новий календар.

Назва Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності 2023 – «Дороги України» – символічна для всіх учасників акції, зокрема й для ужнівців. Університет об’єднує людей, які приїхали з різних куточків України, різними дорогами. На філологічному факультеті диктант писала молодь із Закарпаття, Харківщини, Львівщини, Полтавщини, Чернігівщини, Херсонщини.

Радіодиктант національної єдності українці пишуть з 2000 року. Авторкою цьогорічного тексту є українська поетеса, перекладачка, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читав радіодиктант актор театру та кіно Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі «Довбуш».

Диктант не залишає нікого байдужим. Кожне речення бере за душу. Найбільш емоційним, напевно, є завершення: «Дороги України – переплутані нитки любові, подекуди перерубані, але знову зв’язані у вузол, аби бути ще міцнішими. Немає нічого красивішого, ніж їхати крізь усю країну і вбирати її поглядом. Немає нічого щемкішого, ніж летіти трасою в пітьму, аби встигнути до комендантської і знати: наприкінці шляху чекає безсонне вікно із жовтим світлом і рідним теплом».

Як писали радіодиктант викладачі й студенти філологічного факультету – ми розпитали в учасників акції.

Заступниця декана з виховної роботи Марта Демчик розповіла: «Для мене радіодиктант – уже традиція, пишу його з 2001-го року. Із кожним роком помічаю позитивні зміни, а кількість людей, які пишуть його, збільшується в рази. Цей захід є важливим, цього дня об’єднується вся Україна. Звичайно, наш філологічний факультет бере участь у заході. Приємно, що було значно більше студентів, ніж минулоріч. Писати було не складно, актор Олексій Гнатковськи читав текст виразно».

Доцентка кафедри журналістики Наталія Толочко також поділяє думку, що радіодиктант дуже згуртовує українців, що неабияк важливо у скрутний час: «Диктант цього року читали виразно, а відтак було легше писати його. У мене звично викликають сумніви деякі розділові знаки: варто враховувати авторське бачення і темп того, хто читає, його вміння зробити відповідні паузи, змінити інтонацію тощо. Пригадую, що минулого року диктант був дуже емоційним. Я писала його вдома і, чесно кажучи, навіть заплакала. Емоції, звісно, заважали зосередитися. Тому на цей раз було простіше. Мені дуже сподобався текст Катерини Калитко, його структура, а також лексика, яку дібрала авторка».

Студентки 1 курсу українського відділення вперше писали диктант саме в університеті і планують надіслати текст на перевірку. Так, Анна Ряшко, спец. «СО Українська мова і література. Англійська мова. Зарубіжна література», розповідає: «Цього року, як ніколи, я рада брати участь у Всеукраїнському радіодиктанті національної єдності з нагоди Дня української мови та писемності. Саме у цей нелегкий для нашої країни час мова дає нам сили та обʼєднує нас. У тексті є дуже влучні, важливі слова: про складне, про дороги нашої держави, про людські долі… У когось втрачений будинок, у когось зруйноване життя, – все це підкреслює текст диктанту».

Едіта Кукаріна, спец. «СО Українська мова і література. Зарубіжна література», також поділилася враженнями: «У моїй школі написання радіодиктанту не практикували. Тому я вперше писала його і цей досвід мені сподобався. Насправді я думала, що написання диктанту буде складнішим. Звук був хороший і вимова актора чітка. Маю надію, що написала без помилок, і, можливо, отримаю винагороду. Але писала диктант не тільки заради цього, адже вважаю, що така акція є важливою для єднання українців».

Під час радіодиктанту були активні й студенти-журналісти. До акції долучилися представники майже всіх курсів. Михайло Коштура, студент 4-го курсу спец. «Журналістика», голова студради філологічного факультету, розповів: «Диктант пройшов добре. Вражений, що стільки студентів взяло участь в акції, адже минулого разу було набагато менше. Також сподобався текст, його тематика цікава, сучасна та актуальна».

Наприкінці акції учасники зробили спільне фото на згадку про національний радіодиктант, який завжди об’єднує українців в усьому світі.

Анна Петрішка, Аліна Турок, студентки 1-го курсу спец. «Міжнародна журналістика»

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *