26 жовтня на філологічному факультеті відбулася зустріч з Олесею Чепелюк –  випускницею, а нині режисеркою Закарпатського обласного театру драми та комедії в Хусті. Вона поділилася порадами для публічного виступу, запропонувала вправи для поліпшення мовлення та розповіла про свій творчий доробок – романи, драматургію, поезію.

Пані Олесю запросила на пару «Основи риторики та ораторського мистецтва» професорка кафедри української літератури Валентина Барчан. «Я запросила на заняття дуже цікаву людину. Випускницю філологічного факультету,  яка спробувала себе на педагогічній ниві, а потім на основі здобутих компетентностей під час навчання знайшла себе і в культурній сфері», – представила гостю Валентина Володимирівна.

Випускниця з приємністю згадує свій вступ і роки навчання на факультеті:  «У школі я була активною, писала сценарії та вірші. І, звичайно, мої ноги привели мене на філологічний».

Після закінчення університету 10 років працювала у Хустській гімназії-інтернаті вчителем української мови та літератури. Першу прозову книгу  «Не зрадь» написала після подій на Майдані в 2014 році.

Основна частина заняття з Олесею Чепелюк була присвячена мистецтву публічного виступу і сценічній мові. Філологиня розповіла, як подолати страх перед аудиторією, разом із присутніми виконала скоромовки, пограла в гру «Паляниця», продемонструвала приклади сценічної мови. Затим двоє студентів філологічного факультету Максим Галашко й Христина Ігнат зіграли романтичну мінісценку.

Наприкінці зустрічі Олеся Чепелюк зачитала свою  поезію і шкіци. Фрагмент вірша пропоную і вам:

І кожне “за” бере початок в кожнім “проти”,

І кожне “досить” шепче ніжно “хочу ще”.

Шаленство духу викликає твердий спротив,

Твоє від тебе, знаю, точно не втече.

Хвилина щастя неминуче тягне смуток,

Холодний погляд переховує нужду,

І темряву нічну розвіє ранку згусток,

Зігріє іскра ще не зрошену сльозу.

На згадку про зустріч всі охочі зробили спільне фото.

 Анна Петрішка, студентка 1 курсу спец. «Міжнародна журналістика»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *