6 жовтня у відділі краєзнавчої літератури «Карпатика» Наукової бібліотеки УжНУ відбувся ознайомчий захід для першокурсників кафедри журналістики. Студенти завітали до книгозбірні в рамках дисципліни «Основи журналістики», щоб ознайомитися з раритетними виданнями початку ХХ ст. та експозицією «Скарби старої закарпатської книжності».

Керівниця відділу Марія Чорній розповіла студентам про видання XVIII-XXI століть, що зберігаються в бібліотеці. У фонді відділу налічують близько 26000 екземплярів, з них майже 1000 дисертацій.

Серед найстаріших книг – «Короткий нарис фундації Федора Корятовича» («Brevis notitia Fundationis Theodori Koriathovits») Іоаникія Базиловича латинською мовою у двох книгах (1799, 1804), колекція шематизмів 1814–1915 рр., «Церковна газета» за 1856–1858 рр. з автографом О. Духновича, «Історія церковна Нового завіту» А. Балудянського, 1851р., колекція релігійних календарів, часописи початку ХХ ст. та багато інших видань.

Література й періодика різноманітної тематики: від релігійних книг – до іноземних газет, що поширювалися на території Закарпаття. Це видання, написані 10 мовами. Нещодавно працівники знайшли примірник старогерманською, тож фактично – 11 мовами.

Керівниця відділу розповіла першокурсникам чимало цікавих фактів з історії книговидання на Закарпатті, зокрема показала найстарішу дисертацію  –  Івана Орлая від 1807 р., а також найновішу – з медицини за 2023 р.

Наприкінці зустрічі студенти дізналися про історії кохання, головні герої яких знайшли одне одного у відділі «Карпатика».

Книжковим фондом відділу користуються науковці, журналісти, письменники, серед них викладачі кафедри журналістики, студенти, випускники медійного підрозділу.

У «Карпатиці» часто відбуваються різні заходи, виставки, екскурсії, сюди приходять школярі та студенти. Марія Чорній радо запрошує всіх охочих до свого відділу, щоб досліджувати давні видання, та, цілком можливо, зустріти споріднену душу:)

Максим Костик та Софія Сливка, студенти 1 курсу спец. «Журналістика»

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *