4 жовтня на медійному підрозділі відбулася зустріч-ознайомлення з глобальною програмою дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка реалізується в більш ніж 40 країнах світу, – UPSHIFT. В Україні програма розвивається з 2018 року, а на Закарпатті – перший рік.

Про те, як молодь втілює інноваційні рішення для актуальних проблем у школі, громаді, місті завдяки UPSHIFT, розповіли комунікаційна менеджерка, випускниця кафедри журналістики Тетяна Лесюк та асистент програми Богдан Репениць. Реалізує UPSHIFT у Закарпатській області ГО «Простір молоді» в рамках програми «Розвиток потенціалу молоді у західних областях України», що імплементується ІСАР Єднання.

Під час зустрічі студенти 1-4 курсів дізналися деталі подачі заявки і втілення ідеї. Так, основними етапами програми є: збір команди з 3-5 осіб, проведення буткемпу – 4-денного тренінгу, презентація проєктного задуму, реалізація та фінальна рефлексія.

Тетяна Лесюк зауважила, що UPSHIFT надає хороші можливості для тих хто вперше пробує себе в написанні проєктних заявок, оскільки ментори допомагають досягти цілі. На втілення ідеї надають фінансові ресурси. Команди реалізують проєкт упродовж 3 місяців.

«Наша мета сьогодні – ознайомити студентів з актуальними можливостями вирішення їхніх проблем та надати їм навички XXI ст., необхідні ресурси. Програма дає шанс молоді реалізувати себе», – додав Богдан Репениць.

Після презентації студентам продемонстрували відео з буткемпу першої хвилі UPSHIFT, що відбувся у вересні. Також поширили флаєри з контактами команди та кюар-кодами різних соціальних мереж, де всі охочі зможуть дізнатись докладну інформацію.

Наприкінці зустрічі представники  UPSHIFT розповіли про проєкти, що вже пройшли відбір і перебувають на етапі затвердження. Це ініціатива студентів факультету суспільних наук та математичного факультету, спрямовані на поліпшення освіти ромського населення та покращення інфраструктури для людей з інвалідністю.

Ми запитали студенток про враження від зустрічі. 4-курсниця Ніколетта Саєнко зацікавилася програмою, вважає її корисною для молоді: «У багатьох студентів є різні думки, ініціативи, плани, проєкти, які б хотіли втілити, але не знаємо, як. UPSHIFT – це саме та можливість, яку потрібно використовувати і створювати те, що ти реально хочеш, оскільки отримаєш допомогу від команди. Я планую подавати заявку – хотіла б організувати коворкінг в університеті, тому що такого простору в нас не вистачає».

Студентка 2 курсу Віталіна Павленко також зацікавилася програмою, однак усвідомлює і труднощі роботи: «Проєкт загалом цікавий, але подавати заявку не планую, оскільки одного разу вже займалася створенням проєкту і зрозуміла, що мене це дуже виснажує. Справи, за які я берусь, я доводжу до кінця і прагну ідеалу, тому витрачаю багато сил. Після таких проєктів я не в ресурсі».

Зараз студенти-медійники мають можливість заповнити заявку на участь у проєкті, стати його учасниками.

Також під час зустрічі представники ГО «Простір молоді» повідомили, що в приміщенні цього громадського простору щосереди проводить безкоштовні курси англійської мови, та запросили всіх охочих приєднатися.

Лілія Гложик та Валерія Мельник, студентки 1 курсу кафедри журналістики

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *