15 червня вихованці гуртка «Юні журналісти», що працює при Мукачівському центрі дитячої та юнацької творчості, відвідали Ужгородський національний університет.

Школярі 6-11 класів разом зі своєю керівницею, заслуженою журналісткою України Ядвігою Балогою екскурсували медійним підрозділом, запалювалися журналістикою та, звісно, спілкувалися зі студентами й викладачами кафедри журналістики.

Перша частина зустрічі була презентаційною. Студентки першого курсу відділення журналістики Анастасія Стегайло і Юлія Філіп розповіли школярам про медійний підрозділ та показали творчі роботи журналістів, рекламістів, піарників, які виконують під час навчання.

Студентка першого курсу Яна Футинець зіграла з гуртківцями у гру «Що ви знаєте про журналістику?» – на платформі «Kahoot». Учні активно відповідали на запитання про особливості роботи медійника.

Наступна екскурсійна зупинка була в редакції газети «Погляд». Тут студентка першого курсу Катерина Жеребак розповіла школярам про університетський часопис. Поділилася власним досвідом, адже працює пів року в редакції, а також показала основи верстки університетської газети та відповіла на запитання.

Після цього вихованці гуртка «Юні журналісти» разом із керівником, викладачами й студентами перейшли до радіостудії, де спробували себе в ролі інтерв’юерів та інтерв’юйованих.

Наприкінці школярів чекав подарунок – відео про них, яке відзняли й змонтували студенти під час заходу. Крім того, студенти 3 курсу провели з юними журналістами ще одну гру, що вимагала фантазії: учні витягали картку з описом ситуації та швидко зорієнтувавшись, брали участь в імітованому прямому ефірі. Одні пробували себе в ролі операторів, інші – тележурналістів. Учасники були в захваті!

Гурток «Юні журналісти» відвідує близько 40 дітей віком від 12 років. До повномасштабного вторгнення працювали три групи: початкова, основна, та вищий рівень. Зараз через різні обставини, зокрема повітряні тривоги, школярів об’єднали до однієї групи. Ядвіга Балога розповіла, що на заняттях більшу частину часу приділяють розвитку мовлення і вчаться правильно виражати свої думки.

«Я не ставлю собі за мету підготувати дітей саме до вступу на журналістику, тому що насамперед навчаю їх формулювати свої думки, вміти висловити свою позицію  та загалом навчитися комунікувати з іншими людьми», – розповіла керівниця гуртка. Також поділилася успіхами вихованців, які виконують різні практичні завдання, а найбільше полюбляють формат інтерв’ю. Наприклад, спілкувалися з футболістом, олімпійською чемпіонкою, записували інтерв’ю з внутрішньо переміщеними особами.

На завершення зробили спільне фото, щоб цей день залишився не тільки в пам’яті, але й на знимках.

Яна Футинець, студентка першого курсу кафедри журналістики

Фото Софії Батечко

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *