Кафедра журналістики Ужгородського університету готує магістрів понад 13 років, успішно акредитована 2021-го та продовжує набір у тиловому регіоні під час війни. 

Правила вступу до магістратури змінилися і частково спрощені: абітурієнтам потрібно скласти магістерський тест навчальної компетентності та фаховий іспит в університеті. ЗНО з англійської мови в цьому році скасували. Вступати можуть всі охочі: ні вік, ні здобута раніше освіта не є перешкодою.

Що таке магістерський тест навчальної компетентності (МТНК)? Це своєрідна новація для вступників, якої, утім, не варто боятися. Під час іспиту оцінюють готовність вступника до опанування освітньої програми магістерського рівня. Тест проводить Український центр оцінювання якості освіти. Випробування містить два компоненти – вербально-комунікативний і логіко-аналітичний та охоплює 33 завдання:

– 10 завдань на заповнення пропусків у мікротексті (треба доповнити речення в мікротексті словосполученнями / словами з наведених варіантів);

– 23 завдання з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох варіантів.

За виконання цих завдань можна буде отримати максимум 33 тестові бали. На виконання тесту відведено 75 хвилин. За цим лінком – програма МТНК. Приклад тесту – тут.

Що передбачає фаховий іспит? До нього входить 25 тестових завдань, розроблених викладачами кафедри журналістики. Мета вступного випробування полягає у з’ясуванні рівня теоретичних знань, практичних умінь і навичок, необхідних для навчання в магістратурі з журналістики. Перелік запитань для підготовки до іспиту, приклади тестових завдань, рекомендована література є за цим лінком.

Розрахунок конкурсного бала для вступу до магістратури з журналістики відбувається так: 0,5 × П1 + 0,5 × П2. П1 – це оцінка магістерського тесту навчальної компетентності (за шкалою від 100 до 200 балів), П2 – це оцінка фахового іспиту (за шкалою від 100 до 200 балів).

Вартість навчання в магістратурі з журналістики була і залишається однією з найнижчих в Україні. Здобуття освіти на денній формі коштує 25 500 грн за рік, на заочній – 22 500 за рік. Для порівняння, у Львівському національному університеті ім. Івана Франка доведеться заплатити 35 625 грн за денну форму і 24 938 грн – за заочну.

Отже, якщо ви хочете вступити до магістратури з журналістики (код 061), порядок дій такий:

1. Зареєструватися для складання магістерського тесту навчальної компетентності у приймальній комісії УжНУ – з 27 червня до 18:00 18 липня.

2. Скласти магістерський тест навчальної компетентності – з 10 до 17 серпня (додаткова сесія – з 7 до 10 вересня).

3. Зареєструвати електронний кабінет – із 1 серпня.

4. Подати електронну заяву для вступу – з 16 серпня до 15 вересня.

5. Скласти фаховий іспит – з 25 серпня до 16 вересня (графік буде розміщено на сайті УжНУ).

6. Стати нашим студентом (оприлюднення рейтингових списків на бюджет – не пізніше 20 вересня; підтвердження бажання вчитися на бюджеті – до 18:00 24 вересня (подача оригіналів документів); зарахування: на бюджет – 25 вересня; на контракт – не пізніше 30 листопада).

Для зарахування потрібно подати такі документи:

– копія документа (одного з документів), що посвідчує особу, передбаченого Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство, посвідчують особу чи її спеціальний статус»;

– копія військово-облікового документа (у військовозобов’язаних – військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного, а для призовників – посвідчення про приписку до призовних дільниць;

– документ (державного зразка) про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, якщо інформація про нього не зберігається в Єдиній державній електронній базі з питань освіти;

– чотири кольорові фотокартки розміром 3 × 4 см.

Випускники магістратури стають журналістами, SMM-менеджерами, речниками, редакторами, піар-фахівцями тощо. Варто зазначити, що магістерський рівень є надважливим для професійного зростання всіх фахівців, які працюють у сфері журналістики, реклами, піару, комунікацій. Відповідний диплом сьогодні вимагають у редакціях, пресслужбах, державних установах. Тому кафедра журналістики запрошує до магістратури бакалаврів і спеціалістів минулих років, випускників інших спеціальностей.

Більше інформації про навчання і дозвілля медійників – на сторінках у соціальній мережі Facebook (тут і тут) та на інстаґрам-сторінці Rec.Lamma, яку ведуть студенти.


Текст Наталії Толочко,

фото Евеліни Чорій, відео Микити Педченка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *