Ужгородський університет випустив 87 професійних україністів, словакістів, богемістів, полоністів, журналістів, рекламістів та фахівців у сфері зв’язків із громадськістю, які дуже потрібні для майбутнього розвитку нашої держави. Серед них – перші в історії вишу випускники освітніх програм «Українська мова і література. Англійська мова і література» та «Українська мова і література в закладах загальної середньої освіти з мовами навчання національних меншин». Урочисте вручення дипломів відбулося 12 липня у великій залі ректорату.

З успішним проходженням одного з найважливіших життєвих етапів випускників вітав декан факультету Юрій Бідзіля, а також вручив подяки активним випускникам.

«У вас – святковий день, але в складний період нашої держави. На ваше покоління випала така місія, коли потрібно все переосмислювати. Тепер вам здається, що досягли вершин. Коли я був на вашому місці, мені теж так здавалося. Але мудрішими є слова класика: «Я знаю те, що нічого не знаю». Ви обрали такий фах, що потребуватиме постійного вдосконалення. Якщо зупинитеся, будете деградувати. Крім того, кожен із вас має пам’ятати про відповідальність за свою країну. Кожен є її частиною. Не бійтеся бути егоїстами своєї держави. Сьогодні – гарна подія, початок нового. Далі буде більше, але все залежатиме тільки від вас. Раджу всім продовжувати розвиватися і вступати до магістратури», – зазначив очільник підрозділу.

Вітала молоде покоління свіжоспечених фахівців і Катерина Рижак – мама Ігоря Рижака, випускника кафедри журналістики, який служить у 128-й гірсько-штурмовій Закарпатській бригаді та захищає нашу країну. Особисто він, звичайно, не зміг приїхати по диплом. Тому забирала документ мама, яка побажала всім випускникам і викладачам щасливої долі, миру та перемоги України у війні з Росією.

Від імені всіх академнаставників слово мала кандидат філологічних наук, доцентка кафедри української мови Вероніка Баньоі. Академмама наголосила, що тепер у випускників починається справжнє доросле життя. Згадала першу зустріч в аудиторії, коли відразу зрозуміла, що всі – незвичайні, творчі, працьовиті. Побажала випускникам, щоб обрана професія стала улюбленою справою і дозволила гідно реалізуватися.

«Позаду – студентські дні, наповнені радістю від незабутніх аудиторних зустрічей, онлайн-спілкування, реалізованих проєктів, проведеного разом дозвілля, а попереду – нові горизонти вашого майбутнього. Позаду всі хвилювання від навчання, а попереду – відповідальність і самостійність. Попереду найцікавіше – життя. Сьогодні, дивлячись у ваші очі, зрозуміла: ви ті, хто буде творити майбутнє нашої держави. Я вірю в кожного з вас!», –  привітала випускників Вероніка Баньоі.

Наказ про вручення дипломів зачитувала заступниця декана з навчальної роботи Галина Шкурко. А вручали дипломи завідувачі кафедр: української мови – Наталія Венжинович, української літератури – Оксана Кузьма, словацької філології – Наталія Петріца, слов’янської філології та світової літератури – Наталія Бедзір і журналістики – Євген Соломін.

Після урочистого вручення випускники, батьки й викладачі переглянули щемливі відеоспогади про студентські роки – один із найщасливіших періодів життя.

До своїх колег звернулася й колишня голова студради, а тепер уже бакалавр філології Раїса Ізотова: «В одній пісні є такі слова: „Ціну простих речей ми розуміємо після звершень“. І це правда, у нас є що згадати, і з огляду на пройдений шлях, усвідомлюємо ціну всього. Я щаслива, що це було в моєму житті. Єдине, що хочеться повернути тепер зі сльозами на очах – це  той мирний час… Дякую всім, хто в цю мить стоїть там, на фронті, щоб я могла стояти тут. Дякую нашим захисникам!».

Завершували урочисте вручення музичним привітанням від студентки Ужгородського інституту культури і мистецтв Альони Томащук, яка виконала пісню «Я люблю мою країну – Україну».

Свято не обійшлося й без вимушеної перерви, оскільки на Закарпатті оголосили повітряну тривогу. На щастя, вона швидко скінчилася, без наслідків для нашого краю, а випускники урочисто отримали свої дипломи й продовжили святкування, наскільки це можливо в умовах воєнного стану.

Каміла Кузьма, студентка відділення журналістики,
фото Михайла Коштури

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *