22 жовтня студенти першого курсу медійного підрозділу відвідали онлайн-майстер-клас «Особливості верстки і художнього оформлення матеріалів у традиційних і новітніх медіа». Учасниками заходу, що відбувся з ініціативи пресклубу молодого журналіста «Медіаперспективи», стали випускниця відділення журналістики, дизайнерка, ілюстраторка книг Яна Лабунець, доцент кафедри журналістики, головний редактор газети «Погляд» Володимир Тарасюк та художня редакторка цієї газети, магістрантка – Тетяна Лесюк. Модерувала зустріч викладачка, заступниця голови пресклубу Наталія Толочко.

У першій частині заходу ділилася досвідом та розповідала про власні медіапроєкти Яна Лабунець. «Під час навчання на відділенні журналістики я була впевнена, що буду в майбутньому журналістом, але змінило мою думку завдання від викладачки Лесі Гичко. Пригадую, під час однієї пари ми навчалися виготовляти дизайн буклету, що виявилося досить складно, я тоді мучилася над ним три години. Але відчувала задоволення під час процесу, до того ж, малювати любила з дитинства. Після занять попросила Лесю Ярославівну допомогти і показати основи дизайну. На 4-5 курсі я знайшла офіційну роботу у видавництві, потім працювала в журналі «Унікум». Зараз працюю на сайті «Amazon» ілюструю дитячі книги, займаюся SMM разом зі своєю подругою», – зазначила дизайнерка.

Під час майстер-класу студентам презентували роботи Яни Лабунець, зокрема дизайн журналу «Унікум», суміжних проєктів. Вона пояснює, що між роботою дизайнера і верстальника є різниця, але в медіа дуже часто ці функції виконує одна людина: «Дизайнер працює над різними рекламнимим брошурами, газетами, що  трохи відрізняється від функцій верстальника. Він насамперед створює журнальну і газетну верстку».

Під час майстер-класу першокурсники активно ставили запитання Яні Лабунець. Зараз вони працюють над створенням власної газети в межах дисципліни «Основи журналістики»,  тому цікавилися,  скільки в середньому займає створення обкладинки журналу, в чому  специфіка верстки журналу «Унікум», хто надихає на створення персонажів, в яких програмах краще працювати над ілюстраціями, які проблеми виникають під час роботи тощо.

Другу частину майстер-класу провів головний редактор газети «Погляд» Володимир Тарасюк,  а доповнювала його розповідь художня редакторка газети, магістрантка Тетяна Лесюк.

«Дизайн газети для мене – питання дуже болісне і водночас цікаве. По-перше, газета «Погляд» переживала кілька етапів зміни дизайну.  Це пов’язано з тим, що  дизайн – річ інтимна: те що комусь видається дуже класним, іншому видається дуже поганим, і відповідно до цього ми втілювали різні концепції. Були дизайни, які творили і самі студенти, вони пропонували оновлення в газеті. По-друге, видання суттєво змінювалося тоді, коли почало виходити в кольорі, бо чорно-білий, чорно-блакитний варіанти не дозволяли попрацювати з дизайном сповна. Третій аспект полягав у тому, що ми проводили анкетування авдиторії, просили студентів висловити думки, що їм подобається або не подобається в дизайні, змісті газети. Під упливом таких опитувань видання теж якісно змінювалося», – розповів Володимир Тарасюк.

Магістрантка Тетяна Лесюк продемонструвала, як готується верстка газети «Погляд», розповіла про рубрики журналу, назвала типові помилки під час створення макету.

Наприкінці другої частини майстер-класу студенти запитували в «поглядівців», як аудиторія ставилася до змін у газеті, про теми статей, особливості верстки матеріалів Цікавилися в Тетяни, чи важко поєднувати навчання в університеті і роботу в «Погляді».

Майстер-клас урізноманітнив онлайн-навчання, дозволив студентам здобути нові знання та навички, які зовсім скоро стануть у пригоді під час виготовлення власних газет.

Людмила Майор, студентка відділення журналістики

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *