Інколи досить складно знайти актуальну тему для статті, особливо – для розслідування, що вважається королем журналістських жанрів. На тренінгу «Як шукати теми для розслідувань», який відбувся в Ужгородському пресклубі, представниці антикорупційного ресурсу «Наші гроші. Львів» Олександра Губицька та Наталія Онисько поділилися корисними ідеями та порадами, як працювати з розслідуванням, де шукати теми та про які небезпеки варто знати журналістові.

Захід відбувся у межах роботи Клубу свідомих громадянських журналістів, що працює з липня цього року. Учасниками тренінгу були і студенти першого та п’ятого курсів відділення журналістики.

У процесі пошуку тренерки радять насамперед зазирнути до реєстру судових рішень. Перечитуючи протоколи, можна зайти цікаві деталі, неточності й підозрілі факти у справах, які потім стають об’єктом журналістського розслідування. Якщо ваш матеріал стосується будівництва, ви можете перевірити його законність згідно з генеральним планом та детальним планом району чи міста. Доброю ідеєю буде обрати тему серед питань, важливих для вашого міста чи країни. Варто писати про соціально значуще і важливо бути першим, аби це дійсно було журналістське розслідування.

Також тренери радять перевіряти фізичних осіб, підприємців та фірми на сайті Мін’юсту, оскільки від видає інформацію з усіх реєстрів, що значно полегшить пошук порушень, якщо вони є.

Щоб знизити ризики претензій та нападу з боку осіб, про яких ви робите розслідування, пишіть тільки факти, будьте об’єктивними і не переходьте на особистості. Створюючи матеріал про знайомих, не підписуйтесь своїм ім’ям, або передайте його іншому журналісту. Якщо людина, з якою хочете поспілкуватися, підозріла, йдіть на зустріч не самі, бажано в публічному, людному місці.

Такими, на мою думку, є найкорисніші поради з тренінгу «Як шукати теми для розслідувань». Сподіваюся, вони допоможуть вам під час написання матеріалів у непростому журналістському жанрі.

Марія Бондаренко, студентка відділення журналістики
Фото авторки та зі сторінки Клубу у Фейсбуці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *