18 вересня в Ужгородському пресклубі відбулася зустріч «На кіфлики до пресклубу», учасником якої став Станіслав Крупар, чеський фотограф, документаліст, який працює в Україні, знімає події війни для світових медіа.

Під час зустрічі Станіслав розповів про ставлення до фотографії та журналістики, роботу на Донбасі, а також про те, як сприймають Україну за кордоном зараз. Крім того, фотограф показав вибрані світлини, які робив у різних областях та в Криму ще з 2014 року.

Понад 30 років він знімає важливі події в усьому світі. Репортажною фотографією професійно займається з 2003 року, коли знімав конфлікти в Лівії та Афганістані. Доводилося працювати в найрізноманітніших умовах: від політичних подій, як референдум у Криму 2014 року, – до екстремальних, небезпечних для життя, коли вдавав біженця, тікав через Єгипет до Європи і тиждень провів у в’язниці.

Робота фотографа не завжди приносить стабільний дохід. Лише двічі в житті Станіслав перебував в оплачуваних відрядженнях тривалістю понад два тижні. Переважно працює 4-5 днів, коли може заробити кількасот євро.

У роботі фотограф стикався з багатьма викликами. Йому доводилося фотографувати як у мирні часи, так і війни. Станіслав не зупинявся, навіть коли обставини не сприяли зйомці. Каже, що дотримується правила фотографувати якнайбільше, адже колись, можливо, його фотографії допоможуть відтворити події чи знайти людей.

У кар’єрі були періоди, коли замовлень було обмаль. У такий час він знімав портрети або створював репортажі з незвичних предметів. Одним із таких став репортаж про сім ножів, кожен із яких має особливу історію. Цей репортаж став однією з вершин його творчості, показуючи, як через прості предмети можна розповісти глибокі історії.

Фотограф зізнається, що на початку не вірив у російсько-українську війну і не очікував, що вона буде настільки жахливою. Тепер відчуває провину за такі думки.

Станіслав переконаний, що робота репортажного фотографа вимагає не тільки професіоналізму, але і вміння швидко адаптуватися до різних обставин. Важливе також уміння працювати в команді та підтримувати гарні стосунки з редакторами, які можуть направити тебе в будь-яку точку світу, оплатити роботу.

Фотографії з місць бойових дій, стабілізаційних пунктів, деокупованих територій тощо, які продемонстрував Станіслав, дуже проникливі, спонукають до роздумів про країну, її захисників, цивільне населення. Професійно, ретельно, виважено він передає у світлинах біль, надію та силу, які відчувають українці під час війни.

Аліна Терпак, студентка 1 курсу спец. «Журналістика»  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *