У пресклубі молодого журналіста «Медіаперспективи» відбулася зустріч із двома талановитими класиками сучасної літератури — Ігорем Павлюком та Олександром Гаврошем. 27 вересня вони спілкувалися з викладачами і студентами медійного підрозділу про створення, промоцію книг, журналістську діяльність, творчість воєнного часу.    

На початку Ігор вручив Олександру диплом і нагрудний знак лауреата премії за книгу публіцистики «Закарпаття під прицілом» та плідну літературну діяльність.

Затим перейшли до частини інтерв’ю, яке провели з письменниками і медійниками студентки 2 курсу Софія Сливка і Таміла Рахівська.

Ігор Павлюк розповів, що навчався у військовому училищі, але справжнє покликання знайшов у літературі та журналістиці. Переконаний, що багато журналістів, як і він – випускник ЛНУ ім. Івана Франка – знаходять себе у письменницькій діяльності. Уже на другому курсі університету написав свою першу книгу, яка принесла  перші значні гонорари. Проте нині, зізнається, література не є основним джерелом його доходу.

Митці зійшлися на тому, що творчість та ненормований робочий день вимагають ретельного планування: «У нас кожен день розписаний похвилинно. Ми знаємо, що будемо робити навіть через 5 років».

Серед ранніх книг Олександра – публіцистична «Закарпатське століття: ХХ інтерв’ю». Він рекомендує прочитати її всім, хто замислюється над власним виданням та знаходиться в пошуку тем. Натомість Ігор рекомендував творчим студентам вести записи, щоденники, адже книга — це збірка думок і напрацювань.

Письменники розповіли про книговидання, пробували разом з аудиторією порахувати вартість друку. О. Гаврош зазначив: «Ціна залежить від накладу, а якщо книга не продається, автор сам має їхати на презентації та продавати її власноруч». І Павлюк додав, що для цього письменник має бути хоча б трохи журналістом.

Відповідаючи запитання про те, що варто вивчати студентам-медійникам, Ігор і Олександр наголосили на знанні іноземних мов, навичках комунікації, вмінні аналізувати. «Корисно також розбиратися в психології, щоб бачити, коли тебе намагаються обманути. Під час розмови потрібно вміти натискати на певні точки, але не порушувати права співрозмовників», – додав О. Гаврош.

Частина розмови стосувалася роботи з чутливими темами під час війни. Олександр розповів, як збирає та опрацьовує матерал для серії публікацій про загиблих Героїв Закарпаття. Зокрема наголосив на необхідності ретельної перевірки фактів, важливості подібних текстів, а відтак і збереженні пам’яті про захисників.

Зустріч із письменниками і медійниками стала нагодою дізнатися більше про їхні творчі шляхи та надихнула на реалізацію в літературі й журналістиці.

Аліна Терпак, студентка 1 курсу кафедри журналістики

Відео Микити Педченка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *